Moja ukusna čabata

01/03/2020
"Otkako smo saznali za recept ove ukusne čabate, često je spremamo i njome častimo prijatelje "
Priprema28 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno68 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano79
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom sedmice12
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za posipanje radne površine
  • kvasac - 30 g svežeg ili 10 g suvog
  • voda - 400 g
  • so - 1 supena kašika, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu ove čabate sam koristila belo brašno sa visokim sadržajem glutena, i ustanovila sam da je rezultat mnogo bolji od onog kog sam postigla sa običnim brašnom.

Za savršene rezultate i jednu pravu Ćabatu pratite tačno i pravilno tehniku pripreme i dobićete jedan autentičan i ukusan italijanski hleb.

Za njega su karakteristične šupljine u testu, koje su vidljive i kod ispečene Ćabate kao lepi mehurčići. Njego tekstura je blago žilava, nekako elastična, a ne ronljiva, a korica je debela i prijatno hrskava.

Oblik hleba je obično veoma nepravilan, najčešće je sličan pravougaoniku, a površina je blago naborana, nije savršeno glatka.

Sve to je rezultat jako hidratizovanog testa i dobro razvijenog glutena u njemu.

Evo kako da spremite Čabatu.

1. Istopite kvasac u 100 ml vode. Dodajte oko 80 g brašna i mešajte da se dobije gusta kaša. Prekrijte krpom i ostavite tako 10 minuta, kako bi se aktivirao.

2. U fermentisanu smesu sipajte ostatak vode i prosejano brašno. Još uvek ne stavljajte so.

3. Odavde pa nadelje radite mikserom sa dodacima za testo, s obzirom da će vam rukom biti teško, jer je testo veoma lepljivo. Nakon toga, nakon duže obrade i mešanja, postaće elastično.

Moguće je i mešanje na nabrašnjenoj radnoj površini samo pomoću špatule za testo.

Koju god varijantu da izaberete, testo obrađujte 3-4 minute, posle ga ostavite da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu i ponovo mesite testo dodajući so, još 3 minute. Neka ponovo nadođe 30-40 minuta.

4. Prebacite na dobro nabrašnjenu radnu površinu i savijte testo nekoliko puta, na primer lagano razvijajući, bez pritiskanja i izbacivanja vazduha ii zatim savijajte u jednom pravcu ili kao u koverat, kako odlučite. Savijajte tako tri puta zaredom sa pauzama od 10 minuta izmešu svakog.

5. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, i kada udvoji svoj obim, ubacite hleb u ugrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok se ne dobije zlatasta boja, otprilike 40 minuta na srednjoj rešetci.

Obično se preporučuje stavljanje posude sa vodom za generisanje pare, koja će garantovate karakterističnu koricu ovog hleba. Međutim, mogu da vas uverim da ćete i bez stavljanja vode imati koricu, i to predivnu, ona se formira od samog postizanja kvaliteta testa.

Čak i ako odškrinete vratašca rerne, na kraju ćete videti da izlazi malo pare, iako niste stavljali vodu, to je od same velike vlage u testu.

6. Gotov hleb ostavite da se ohladi na podmetaču i isecite ga na kriške. Aroma i ukus su savršeni, a oblik - da ti zavide i sami Italijani.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar