Način pripreme
Operite i prepolovite smokve, čuvajući jednu od njih za ukras. Isecite svaku polovinu od preostalih na uzdužne ivice i poređajte na dno namazane i brašnom posute okrugle posude za pečenje prečnika 27-28 cm.
Uključite rerni da se zagreje do 180 stepeni.
Umutite krem maslac sa šećerom i dodajte jaja jedno po jedno, ne prestajući da mutite, a zatim rum, vanilu i so.
Prosejte u smesu brašno sa praškom za pecivo i pažljivo mešajte drvenom varjaćom dok se skroz ne usvoje.
Sipajte gotovu smesu preko smokvi i gurnite posudu u rernu na oko 35 minut ili dok čačkalica ne bude suva.
Sačekajte da se gotov kolač ohladi i odovojte pažljivo od posude.
Dodatno ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu.
Na kraju ukrasite tankim šajbnama izdvojene smokve i servirajte sa šoljom mleka, kafe ili čaja.
Nek vam je slatko!