Način pripreme
1. Očišćen i opran zec se podeli na krupne parčiće, koji se sole i natrljaju biberom.
Po želji mogu da se zapeku u tiganju, ali nije obavezno.
2. Paprika, luk, paradajz, beli luk se očiste, operu i seku na krupno. Opran spanać takođe se seče i gnječi sa malo soli, da se slegne.
3. U đuvečaru zapremine 4, 5-5 litara se sipa malo masnoće, poređa se sloj povrća plus spanać, koji se posole i preko njih se poređa zečetina. Odozgo se stavlja lovorov list, prstohvat aleve paprike i grančice ruzmarina i peršun i posipa se uljem. Sledi još jedan sloj po istom principu.
4. Preliva se sa dve vrste vina i vodom ili bujonom. Za više sosa može da se doda još tečnosti
5. Đuvečara se poklapa i stavlja u hladnu rernu, koja se uključije da se zagreva do 150 stepeni. Zec u đuvečari se peče tako na slaboj vatri 2 sata, posle se sklanja poklopac, temperatura se podiže do 180 stepeni i kuva se dok blago ne preplane po površini.
6. Zec sa spanaćem u đuvečari se servira topao, posut svežim peršunom.
Prijatno uz ovog ukusnog pečenog zeca!