Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Sufle»Raskošne orasnice tipa sufle

Raskošne orasnice tipa sufle

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77816k943
Raskošne orasnice tipa sufle
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
06/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
5
"Uvek tako ispadne, tek što smo odlučili da idemo na dijetu, neko nam da recept za raskošne orasnice"

Potrebni sastojci

  • orasi - 120 g
  • jaja - 4 komada
  • kukuruzni skrob - 30 g
  • sveže mleko - 120 ml
  • šećer - 110 g + za posipanje kalupa
  • cimet - 1/2 kašičice
  • kora od pomoradže - 1 - 2 kašičice, fino iznendana, samo narandžasti deo
  • pavlaka - 200 ml, tečna, nezaslađena
  • esencija - 2 - 3 kapljice, bademova ili od oraha
  • maslac - za premazivanje kalupa
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Orahe sameljemo i pečemo na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.

Za to vreme namažemo maslacem 8-10 kalupa približnog prečnika 11 cm, preporučuje se keramički. Ivice i dno posipamo šećerom.

2. U zapečene orahe (skoro kao pasta) dodajemo sveže mleko, mešamo i ostavljamo sa strane.

3. Odvojite belanca od žumanaca od 4 jajeta. Žumanca stavite u posudu sa 20 g šećera, skrob, cimet i koru od pomorandže. Umutite na krem i pomešajte u posudi sa mlekom i orasima

4. Rernu stavite d ase ugreje na 165 stepeni na gornjem i donjem grejaču, bez ventilatora. Unutra stavite pleh sa vodom, dovoljno veliki da mogu da stanu sve čaše.

4. Belanca umutite posebno sa prstohvatom soli oko 4 minuta, postepeno dodajte 80 g šećera za to vreme. Posuta i dodaci za miksser treba da budu idealno suvi, kao i u samim belancima da nema delova žumanaca ili kapljica vode i drugih stvari. Dobijeni sneg treb ada bude gust i mekan.

5. U smesu od oraha dodajemo u delovima dobijeni sneg od belanca laganim pokretima silikonskom spatulom dok ne dobijemo homogenu smesu, koliko je moguće, ne preterujemo sa mešanjem.

6. Mekanu smesu rasporedimo u čaše, punimo do 3/4 obima. Stavljamo u pleh sa vodom, pazimo da se nivo tečnosti ne podigne mnogo i da upadne u kalupe - pokvariće desert.

7. Pečemo 30-35 minuta, ne otvaramo vrata rerne.

8. Pavlaku umutimo sa preostalih 10 g šećera i esencijom. Punimo špric sa zupčastim nastavkom.

9. Gotove kolače tipa sufle vadimo iz kalupa tople. Pašće, ali neka vas to ne brine, neće se odraziti ni u kom slučaju na ukus.

Na polovinu stavljamo pavlaku (dobro ohlađenu), poklopimo drugim kolačem i tako serviramo dok je toplo.

Pavlaka se rastopi, ali to je cilj da bi donja kora bila dodano ukusnija.

Ove orasnice tipa sufle su raskošne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: