Način pripreme
1. Orahe sameljemo i pečemo na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
Za to vreme namažemo maslacem 8-10 kalupa približnog prečnika 11 cm, preporučuje se keramički. Ivice i dno posipamo šećerom.
2. U zapečene orahe (skoro kao pasta) dodajemo sveže mleko, mešamo i ostavljamo sa strane.
3. Odvojite belanca od žumanaca od 4 jajeta. Žumanca stavite u posudu sa 20 g šećera, skrob, cimet i koru od pomorandže. Umutite na krem i pomešajte u posudi sa mlekom i orasima
4. Rernu stavite d ase ugreje na 165 stepeni na gornjem i donjem grejaču, bez ventilatora. Unutra stavite pleh sa vodom, dovoljno veliki da mogu da stanu sve čaše.
4. Belanca umutite posebno sa prstohvatom soli oko 4 minuta, postepeno dodajte 80 g šećera za to vreme. Posuta i dodaci za miksser treba da budu idealno suvi, kao i u samim belancima da nema delova žumanaca ili kapljica vode i drugih stvari. Dobijeni sneg treb ada bude gust i mekan.
5. U smesu od oraha dodajemo u delovima dobijeni sneg od belanca laganim pokretima silikonskom spatulom dok ne dobijemo homogenu smesu, koliko je moguće, ne preterujemo sa mešanjem.
6. Mekanu smesu rasporedimo u čaše, punimo do 3/4 obima. Stavljamo u pleh sa vodom, pazimo da se nivo tečnosti ne podigne mnogo i da upadne u kalupe - pokvariće desert.
7. Pečemo 30-35 minuta, ne otvaramo vrata rerne.
8. Pavlaku umutimo sa preostalih 10 g šećera i esencijom. Punimo špric sa zupčastim nastavkom.
9. Gotove kolače tipa sufle vadimo iz kalupa tople. Pašće, ali neka vas to ne brine, neće se odraziti ni u kom slučaju na ukus.
Na polovinu stavljamo pavlaku (dobro ohlađenu), poklopimo drugim kolačem i tako serviramo dok je toplo.
Pavlaka se rastopi, ali to je cilj da bi donja kora bila dodano ukusnija.
Ove orasnice tipa sufle su raskošne!