Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Guščija džigerica sa medom i mladim lukom

Guščija džigerica sa medom i mladim lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Guščija džigerica sa medom i mladim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Guščija džigerica sa medom i mladim lukom - magija na tanjiru"

Potrebni sastojci

  • gruščija džigerica - 150 g
  • mladi luk - 4 - 5 zelenih pera
  • med - 1 supena kašika, ravna
  • so - 1 prstohvat, morska
  • so - za posipanje, krupnija u ljuspicama (Maldon)
  • ruzmarin - 1 prstohvat, suv
  • biber - za posipanje (po želji)
  • prepečene kriške hleba - za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako ste kupili ceo blok gušćije džigerice, treba da je isečete na kriške debljine oko 1.5 cm. Treba da bude hladna, zato je tako tvrd i bilo bi lakše. Koristite oštar nož, prethodno malo ugrejan.

Ako po poršini džigerice primetite žilice, pažljivo ih odstranite.

Pokrijte providnom folijom, nakon toga krpom da ne dobire svetlost do nje i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nije dobro da propuštate ovaj korak, zato što ako je guščija džigerica hladna i pečete je, unutra bi ostala živa. Sakrivamo je od svetlosti da postane kisela i da ne promeni boju u sivo.

Sitno iseckajte pera zelenog luka. Propržeite u malo maslinovog ulja i prstohvatom soli, nemojte da prepržite da bi luk sačuvao svežu boju. Stavite med i ruzmarin i mešajte pet minuta.

Gotovu podlogu stavite u centar tanjira u kome ćete servirati i počnite sa duščijom džigericom.

Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi na jakoj vatri. Kad se ugreje maksimalno stavite komadiće i pecite po minut sa svake strane ili dok ne dobije tamnozlatnu boju.

Ako temperatura nije dovoljno visoka počeće da se topi i da pliva u masnoći, a postoji opasnost da će da se raspadne. Zato pratite korake i nećete imati problema.

Stavite komadiće ukusnog delikatesa na medeni luk, pospite krupnijom solju i malo bibera po želji i servirajte odmah.

Ovo je neverovatno izazovno predjelo i obavezno se jede toplo.

Prijatno!

* Osim sa karamelizovanim voćem, slatkim redukcijama i džemom, nisam kombinovala guščiju džigericu sa medom, ali je ispalo čarobno. Probajte i vi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: