Način pripreme
1. Rastvorite kvasac sa prstohvatom šećera u mlakoj vodi. Promešajte i ostavite da nadođe.
2. Proseje brašno u kvasac i zamesite meko i glatko testo. U procesu mešenja dodajte i so.
3. Oblikujte cilingričan duguljasti hlepčić i stavite u pravougaoni kalup za kolač zapremine 1 l, prethodno namazan uljem ili maslinovim uljem.
4. Obložite kalup papirom za pečenje ili aluminijuskom folijom i ostavite da nadođe i popuni kalup.
5. Ovaj hleb se priprema na pari, to je njegova tajna da bi bio mek i da nema koru.
Najbolje da imate uređaj za kuvanje na pari, u koji može da stane posuda za hleb. Ako nemate, možete da napravite nešto sa velikom šerpom sa vodom, na koju možete da stavite sito ili veliku cediljku istog prečnika i dovoljno duboku da bi mogao da stane kalup za hleb. Stavite je zajedno sa folijom ili papirom koji će da pokrije odozgo i poklopite poklopcem.
6. Pamuk hleb kuvajte na pari 45 minuta, nakon toga skinite sa ringle i ostavite nekoliko minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite na rešetku da se ohladi.
Osim što je na ovaj način hleb mekan i ukusan, on izgleda aktraktivno sa mlečno-belom bojom i nema tvrdu koru. Idealna je za malu decu, ili ljude koji imaju problem sa zubima, koji teško zvaću tvrdu koru od hleba.
Prijatno!