Način pripreme
Kvasac sa šećerom i polovinom vode se pomešaju i ostavljaju se ispod krpe dok se smesa ne aktivira.
Proseje se brašno u duboku posudu.
U sredini brašna se oblikuje udubljenje u koje se stavlja so, maslinovo ulje, aktivirana smesa sa kvascem, ostala voda i sitno iseckane masline, sušeni paradajz i majčina dušica (možete da dodate kapar, nekoliko vrsta maslina itd.)
Umesi se testo za 10-15 minuta mikserom pomoću dodataka za testo na srednje visokom stepenu. Testo je gotovo kada počne da se odvaja od zidova posude.
Dodatno se mesi rukom sa malo brašna. Testo treba da ostane meko i čak blago lepljivo. Ostavlja se na otprilike sat vremena na nadođe i dvostruči svoju zapreminu.
U nabrašnjenoj tepsiji oblikujemo testo i pravimo nekoliko poprečnih razeza od gornje strane oštrim nožem. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni u koju smo stavili malu posudu/kutiju sa vodom.
Pomoću pare koja se odvaja prilikom pečenja, dobija se unikatna korica hlepčića tip čabata.
Peče se dok se ne uhvati zlatkasta boja. Kada izvadimo hleb iz rerne, pokrivamo pamučnom krpom.
Mediteranski hlepčić je gotov.