Način pripreme
1. Zapržite 5 minuta u maslinovom ulju sitno iseckan luk i beli luk. Dodajte patlidžan, isečen na male parčiće i nakon 3-4 minuta, stavite oljušten i mleven paradajz zajedno sa koncentratom paradajza i šećerom.
2. Začinite strukom sitno iseckanog bosiljka, origanom, biberom i solju i kuvajte pod poklopcem 45 minuta na slaboj vatri.
3. Održavajte sos vrućim, dok ne spremite špagete. Skuvajte ih al dente, prema uputstvu na pakovanju. Kada su gotovi izvadite ih pomoću odgovarajućeg pribora za pastu i ubacite ih u paradajz sos pojačavajući vatru. Stavite i malo vode od kuvanja špageta da se još zgusne sos, zahvaljujući skrobu u njoj.
4. Kada se tečnost redukuje stavite parmezan u prahu, ako ga volite mnogo možete da stavite i više. Dodajte i kapar - ceo ili sitno iseckan. Rastresite nekoliko puta posudu da se špagete pomešaju sa paradajz sosom.
5. Rasporedite mediteranske špagete sa paradajzom u porcije i preko svake stavite parmezan u ljuspama i strukove svežeg bosiljka.
Prijatno!