Način pripreme
1. Prvo se pozabavite sosom od sireva, tako što za njega zagrejete pavlaku na umerenoj do slaboj vatri. Namrvite sir rokfor, gaudu narendajte na rende, a topljeni sir iskidajte u manje parčiće. Stavite sve sireve u pavlaku, odvajajući jedan deo gaude za posipanje jela na kraju.
2. Mešajte sos dok se ne istope sirevi i stavite beli luk, so po ukudu i beli biber. Kuvajte još 2-3 minuta i sklonite s vatre.
3.Skuvajte špagete u posoljenoj vodi sa dve kašike ulja prema uputstvu proizvođača. Dobro je da ostanu al dente. Čim su gotove prelijte hladnom vodom i dobro ocedite. Začinite ih pestom od bosiljka.
4. Stavite sos na slabu vatru i dodajte sušeni paradajz, isečen na parčiće veličine po vašoj želji. Stavite i špagete i sve promešajte.
5. Sklonite sa vatre i servirajte odmah, posipajući svaku porciju odvojenom gaudom (možete da stavite i dodatno parmezan, ako više volite).
Beleška:
Ako je sušeni paradajz koji koristite dehidriran, treba obavezno da ga natopite u mlakoj vodi bar sat-dva da omekša.
Druga i brža varijanta ja da ga stavite u vodu uz špagete koji vru 5-6 minuta pre nego što su gotovi, ali ja to lično nisam probala.
Ako je paradajz iz teglice i stajao je u maslinovom ulju, onda je pogodan za direktnu konzumaciju.
Prijatno!