Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Ordever»Pohovane lignje sa kari sosom

Pohovane lignje sa kari sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pohovane lignje sa kari sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Ako ste nam prijatelji, daćete nam da pojedemo vašu porciju pohovanih lignji"

Potrebni sastojci

  • lignje - 500 g, očišćene tube
  • brašno od leblebija - 70 g
  • kukuruzno brašo - 70 g
  • pirinčano brašno 80 g
  • so - 3 prstohvara
  • limun - 1 komad
  • ulje - za prženje
  • kari sos
  • luk - 150 g
  • maslinovo ulje - 50 g
  • belo vino - 150 ml
  • pileći bujon - 250 ml
  • pavlaka - 150 g kisela ili za kuvanje
  • kari - 2 kašičice
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očišćene lignje isecite na ne mnogo tanke prstenova. Procednite prethodno da li je potrebno da ih ljuštite pre toga, neke velike tube imaju veoma debele žilice i potrebno je da sklonite.

Ocedite višak vlake i neka ostane samo prirodna lepljiva supstaca sa kojom su obložene. Stavite u frižider dok pripremate sos.

2. Iseckajte luk, nemojte se truditi da bude sitno, pošto ćemo pasirati. Propržite u maslinovom ulju dok ne omekša.

3. Sipajte pileći bujon, vino i pavlaku. Stavite i so i kari i kuvajte ispod poklopca 15 minuta na umerenoj vatri. Otvorite poklopac s vremena na vreme i promešajte da ne zagori. Ako se desi, smanjite još malo vatru.

4. Skinite poklopac i kuvajte još 15 minuta da se sos zgusne i redukuje, nakon toga pasirajte dok ne postane potpuno glatko. Ako je retko, redukujte još ili zgusnite sa kiselom pavlakom.

5. Ispržite lignje, tako što ih uvaljajte u smesu od brašna i ocedite višak. Ulje treba da bude jako ugrejano, nemojte pržiti dugo da ostanu mekane i sočne - 2-3 minuta je dovoljno.

Ako ne koristite fritezu, nego tiganj nemojte stavljati mnogo lignji da temepratura ne pada.

Gotove pohovane lignje izvadite na ubrus da se ocedi višak masti.

Ako volite mekšu smesu za pohovanje, stavite u brašno jedan prašak za pecivo i oko 320 ml vode, promešajte da dobijete kašu i u nju potopite morske plodove.

Naranvno, možete se osloniti i na klasičnu smesu za pohovanje od umućenog jajeta i običnog brašna.

6. Servirajte pohovane lignje tople sa posudicom kari sosa i kriškom limuna.

Ukoliko vam ostane od sosa neka količina, koristite ga za drugu vrstu pohovanih zalogaja ili morskih plodova.

Odgovarajući je i za ribu, povrće i mesa od ptice.

Prijano!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: