Način pripreme
Sastojci su opisani u jednoj od najstarijih proznih dela na latinskom jeziku ''De agri cultura'', oko 150 g pre nove ere!
Ugrejte širu od grožđa i u njoj rastvorite kvasac.
Prosejte brašno u posudi, dodajte kumun, seme anisa, sitno iseckani lovorov list i rendani parmezan. Počnite da mesite. Dodajte po malo svinjske masti dok testo ne upije celu količinu.
Stavite testo u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči.
Na parče papira za pečenje sipajte brašno. Stavite preko nadošlo testo. Premesite ga malo. Uz pomoć oštrog noža, napravite proreze.
Prebacite papir za testom u pleh. Ostavite 30 minuta dok testo ne odstoji.
Pecite drevnorimski hleb sa sokom od grožđa na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju.
U originalnom receptu nije navedeno kakav je sir. Ja sam stavila parmezan.
Probajte nešto drugačije, nadam se da će vam se dopasti!