Način pripreme
Ogulite cveklu i skuvajte je na pari. Ostavite je da se u potpunosti ohladi i iseckajte je na ne mnogo krupne komade. Možete koristiti nož, secka ili rende.
Stavite isceđene leblebije iz konzerve zajedno sa veoma malo salamure (3-4 supene kašike) u duboku posudu za mućenje i pasirajte. Dodajte tahini od suncokreta, limunov sok, čenove belog luka, so i kumin. Ponovo pasirajte. AKo dobijete veoma gustu smesu za ovaj drugačiji humus, dodajte malo salamure leblebija.
U slučaju da ste dobili retku smesu, možete je zgusnuti sa malo instant pire krompira ili prezli.
Sada je trenutak da probate ukus i da još začinite ovaj veganski namaz, ukoliko je to potrebno.
Ostavite u frižideru na sat vremena da se stegne.
Humus pomešajte sa iseckanom cveklom.
Obrazujte salatu po želji - kašikom za sladoled, prestnovima različitog oblika ili odgovarajućim činijicama.
Humus sa cveklom dekorišite maslinama i brusketima.
Napomena: Za dan zaljubljenih po želji možete oblikovati salatu tako da se dobije srce.
I Živeli!