bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Brancin u tiganju sa sosom od praziluka i šafrana

Brancin u tiganju sa sosom od praziluka i šafrana

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Početnik
3k6515k158
Brancin u tiganju sa sosom od praziluka i šafrana
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
16/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
22 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
2
"Brancin na tiganju sa ukusnim sosom - raskoš u tanjiru"

Potrebni sastojci

  • brancin - 2 komada, file cele ribe sa kožom, oko 300 g
  • so - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • jaja - 2 komada, kuvana , za ukras (po želji)
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
  • praziluk - beli deo jednog velikog struka
  • za sos
  • praziluk - zeleni deo jednog velikog struka
  • beli luk - 3 čena
  • belo vino - 70 ml
  • voda - 70 ml
  • brašno - 7 - 8 g (jedna puna kašičica)
  • kajenska paprika - 1 ljuta suva paprika
  • maslinovo ulje - 30 g
  • šafran - 1 prstohvat, u prahu ili vlasi
  • so - 1 prstohvat ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za sos sitno iseckajte praziluk i beli luk i dinstajte u maslinovom ulju na tihoj vatri dok ne omekša.

2. Sipajte brašno i mešajte 2 minuta, nakon toga dodajte vino i vodu, stavite so, ljutu papriku i šafran i kuvajte dok se sos ne redukuje i dok ne dobijete željenu gustinu. Radite to sa otvorenim poklopcem i često mešajte da alkohol lepo ispari.

Sos za ribu dobija raskošnu boju od mešanja zelene boje praziluka i žute šafrana. Važnije je to što neodoljivo miriše.

3. Dva cela fileta brancina, očišćena od koštica, natrljajte solju i biberom i ostavite da se začine na kratko.

4. U tiganju sa dnom koje se ne lepi ugrejte dva kašičice sa maslacem i propržite beli deo struka praziluka, isečenog na debele krugove. Kad dobije zlatnu boju sa obe strane, izvadite. Možete iseći praziluk i na trakice, umesto na krugove.

5. Ako je masnoća od maslaca i maslinovog ulja potamnela, izbacite je i stavite novu. U nju stavite filete brancina sa kožom na dole i zapecite dok kožica ne postane hrskava i zlatna. Okrenite na kratko od strane gde je meso - 2 minuta je dovoljno za belu ribu, ali ipak imajte u vidu i debljinu filea.

6. Gotovog brancina prebacite na tanjir za serviranje, sa strane stavite sos i rovito kuvano jaje, a na ribu stavite krugove aromatičnog praziluka.

Prijatno i srećan praznik sa ovim raskošnim receptom za brancina u tiganju sa sosom od praziluka i šafrana!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: