Starinske slatke kiflice

VecaVeca
Kuvar
364
10
1k
29
4
10/03/2020
"Ukusne, mekane kiflice, baš kao one iz detinjstva "
Priprema50 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno75 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano598
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • svinjska mast - 2 kašike
  • šećer - 2 kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • limun - malo rendane korice
  • mleko - 400 ml
  • svež kvasac - 15 g
  • brašno - 800 g
  • za nadev
  • džem - po potrebi
  • za valjanje kiflica
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema testa: Kvasac izmrviti i staviti u činiju, dodati 100 ml mlakog mleka, 1 kašiku šećera, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

U zasebnu posudu staviti svinjsku mast i umutiti je mikserom. Dodati jaja, 1 kašiku šećera, rendanu limunovu koru, vanilin šećer i mutiti mikserom.

Zatim dodati nadošli kvasac, uliti preostalo mlako mleko (300 ml) i mutiti mikserom. Dodavati brašno (400 g) i izmutiti mikserom. Mikser isključiti i uz postepeno dodavanje preostalog brašna (400 g) zamesiti mekše testo.

Prekriti providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da nadođe.

Nadošlo testo ne mesiti ponovo, već izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dva dela.

Oba dela razviti oklagijom u veliki krug i iseći na trouglove.

Na svaki trougao naneti po 1 kašičicu džema, uviti kiflice i poređati ih u pleh obložen pek-papirom.

Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 10 minuta.

Za to vreme uključiti rernu i zagrejati je na 250 stepeni. Kiflice peći na 180 stepeni 25 minuta.

Gotove kiflice izvaditi iz rerne i, tako vrele, uvaljati ih u šećer u prahu.

Starinske slatke kiflice servirati i poslužiti.

Savet: Džem možete koristiti po sopstvenom izboru. Ja sam koristila domaći džem od kajsije. Umesto džema možete koristiti pekmez. Svakako dobijate veoma mekane i ukusne kiflice. Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar