Način pripreme
Ovi pačiji bataci konfi sa belim pasuljem i kobasicom poznati su kao Cassoulet au confit de canard.
1. Izvadite pačije batake iz masti u kojoj su bili konzervisani prema metodi konfi, i odvojte 50 g od nje za naše jelo. Ostalu koristite za prirpemu ukusnih krompirića, supa ili drugih jela.
2. Iseckajte luk i stavite ga sa pačjom mašću na umerenu vatru na 2-3 minute, da se zaprži.
Za to vreme očistite i isecite šaragrepe na štapiće. Stavite ih u luk i zapržite i njih na 2 minute.
3. Dodajte slaninu u krupnim komadima, beli luk - cele oljuštene čenove, paradajze - iseckane ili samlevene, pire od parike (po želji), vezicu aromatičnih biljki (*majčina dušica, peršun, lovorov list i drugo po želji), karanfil, so i crni biber.
Sipajte vodu i sve dinstajte 30 minuta na umerenoj vatri.
4. Sklonite poklopac i stavite kobasice, na mestima izbockane viljuškom. Po vašoj proceni možete da ih prepolovite ili isečete na krupne komade.
Dodajte i pačije batake plus još tečnosti ukoliko je potrebno. Imajte u vidu da je jelo gušće, ali nije čorba.
Stavite poklopac ostavljajući mali otvor i pojačajte vatru. Tako kuvajte još 20 minuta, a u poslednjih 5-10 stavite i skuvani beli pasulj. Ukoliko koristite onaj iz konzerve, obavezno ga iscedite od tečnosti unutra i operite u cediljci pod mlazom vode.
5. Poslužite ovo ukusno francusko jelo dok je vruće i uživajte u njemu sa lepim, sveže ispečenim seoskim hlebom.
Prijatno.