Način pripreme
Predstavljamo vam recept sa gotovim pačećim batacima po metodi konfi. Ako koristite sveže, treba da ih skuvate po ovoj metodi, treba da imate pačiju mast, rastopljenu onoliko, koliko da pokriva batake i da ih kuvate na mnogo tihoj vatri u rerni, nekoliko sati dok meso ne postane krpo. Detaljno sam opisala metodu u receptu Pačeći bataci konfi sa sosom od pomorandže.
1. Batake konfi stavite u pleh i prelijte sa malo pačije masti. Iscedite sok od pet mandarina i njime prelivate meso, a šestu mandarinu isecite na krugove i stavite na batake.
2. Pleh stavite u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni 15-20 minuta.
3. Za to vreme pripremite sos od borovnica, isecite šalot luk na tanak polumesec i pržite u 3 supene kašike maslinovog ulja, dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte voće i vino, plus dva prstohvata soli, dok se tečnost ne redukuje.
4. Sos možete ostaviti tako ili da izvadite malo celih borovnica za ukras, a preostalo da ispasirate, da ima nežnu konsistenciju.
5. Gotove batake servirajte zajedno sa krugovima mandarine i celim borovnicama, a sa strane stavite ukusni sos.
Prijatno!