Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Hladne supe»Voćna supa»Domaći sladoled od vanile sa supom od šljiva

Domaći sladoled od vanile sa supom od šljiva

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k90917k
Domaći sladoled od vanile sa supom od šljiva
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Obožavamo slatka i osvežavajuća letnja iznenađenja - neka bude leto!"

Potrebni sastojci

  • za sladoled
  • žumance - 6 komada
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 mahuna
  • sveže mleko - 500 ml
  • pavlaka - 250 ml, tečna, slatka, 35% masnoće
  • za supu od šljiva
  • šljive - 500 - 600 g, crvene
  • belo vino - 70 ml
  • smeđi šećer - 100 g
  • kinesko začinsko bilje - 1 kašičica, miks (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite sladoled. Umutite žumance sa šećerom. U tu smesu dodajte mleko i vanilu - izlomljenu u mešajte na pari oko 8 minuta, a temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.

U smesu sipajte pavlaku u tankom mlazu. Komadiće vanile izvadite, a možete da vratite samo semenke, koje ćete sastrugati iz unutrašnjosti mahune. Dobro promešajte, ohladite i sipajte u posude za zamrzavanje sa poklopcem.

Posude stavite u zamrzivač na 12 sati, a nakon toga smesu dobro izmutite, kako bi izbegli kristale leda. To možete uraditi u blenderu, ako je sladoled previše čvrst, ali je on u principu toliko mekan i nežan, da će teško biti tvrd čak i kada ga duže vreme zamrznete.

Posude ponovo vratite u zamrzivač, dok ne pripremite supu od crvenih šljiva.

Presecite na pola plodove šljiva i izvadite koštice. Pospite očišćene šljive polovinom smeđeg šećera i ostavite ih 15 minuta da puste sok.

Na slabu vatru stavite belo vino sa korom od limuna i preostalim šećerom. Kuvajte 10 minuta poklopljeno i zatim dodajte šljive sa sokom i smesu kineskih trava.

Kuvajte još 10 minuta i uklonite koru od limuna.

Sipajte vrelu voćnu supu u male posude za desert i u svaku posudu stavite sladoled od pavlake u obliku kugle ili kako se vama sviđa.

Odmah poslužite, kako se sladoled ne bi istopio, razume se od vrele supe. Treba da bude kontrastno - toplo-hladno i da se jede odmah.

Jednostavno, raskoš!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: