Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Hladne supe»Voćna supa»Domaći sladoled od vanile sa supom od šljiva

Domaći sladoled od vanile sa supom od šljiva

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Domaći sladoled od vanile sa supom od šljiva
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Obožavamo slatka i osvežavajuća letnja iznenađenja - neka bude leto!"

Potrebni sastojci

  • za sladoled
  • žumance - 6 komada
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 mahuna
  • sveže mleko - 500 ml
  • pavlaka - 250 ml, tečna, slatka, 35% masnoće
  • za supu od šljiva
  • šljive - 500 - 600 g, crvene
  • belo vino - 70 ml
  • smeđi šećer - 100 g
  • kinesko začinsko bilje - 1 kašičica, miks (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite sladoled. Umutite žumance sa šećerom. U tu smesu dodajte mleko i vanilu - izlomljenu u mešajte na pari oko 8 minuta, a temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.

U smesu sipajte pavlaku u tankom mlazu. Komadiće vanile izvadite, a možete da vratite samo semenke, koje ćete sastrugati iz unutrašnjosti mahune. Dobro promešajte, ohladite i sipajte u posude za zamrzavanje sa poklopcem.

Posude stavite u zamrzivač na 12 sati, a nakon toga smesu dobro izmutite, kako bi izbegli kristale leda. To možete uraditi u blenderu, ako je sladoled previše čvrst, ali je on u principu toliko mekan i nežan, da će teško biti tvrd čak i kada ga duže vreme zamrznete.

Posude ponovo vratite u zamrzivač, dok ne pripremite supu od crvenih šljiva.

Presecite na pola plodove šljiva i izvadite koštice. Pospite očišćene šljive polovinom smeđeg šećera i ostavite ih 15 minuta da puste sok.

Na slabu vatru stavite belo vino sa korom od limuna i preostalim šećerom. Kuvajte 10 minuta poklopljeno i zatim dodajte šljive sa sokom i smesu kineskih trava.

Kuvajte još 10 minuta i uklonite koru od limuna.

Sipajte vrelu voćnu supu u male posude za desert i u svaku posudu stavite sladoled od pavlake u obliku kugle ili kako se vama sviđa.

Odmah poslužite, kako se sladoled ne bi istopio, razume se od vrele supe. Treba da bude kontrastno - toplo-hladno i da se jede odmah.

Jednostavno, raskoš!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: