Način pripreme
Ribu skuvati u vodi i ocediti, odvojiti je od kostiju, usitniti, a vodu u kojoj se kuvala odložiti sa strane (trebaće za kasnije).
U lonac usuti ulje, dodati biber u zrnu, lovorov list, seckani crni luk i rendanu šargarepu. Dolivati po malo vode dok se ne uprži i postane kašasto. Dodati slatku začinsku papriku, suvi začin, posoliti i upržiti. Sipati 1 l vode, dodati celu svežu papriku, sitno seckan beli luk, koren peršuna i celera (ceo koren, samo oljuštiti i oprati).
Kuvati 20 minuta.
Rastvoriti kesicu začina za riblju čorbu (po uputstvu sa kesice) i sipati u lonac, dobro izmešati. Dodati pasirani paradajz, pa naliti vodom u kojoj se kuvala riba (ona koja je odložena sa strane).
Začiniti po ukusu majčinom dušicom, bosiljkom i belim lukom u prahu. Dodati usitnjenu ribu, poklopiti lonac i kuvati na umerenoj vatri dok se riba ne ukuva.
Gotovu čorbu zakiseliti po ukusu i poslužiti.
Savet: Najbolje je koristiti više vrsta ribe - šarana, kečigu i oslića. Prijatno!