Način pripreme
Ostavljamo patlidžan ceo, oljuštimo ga sa drškama i ljuštimo od drške prema osnovi na trakice, da ima razmak između.
Viljuškom pravimo nekoliko proreza u oljušteni deo. Potopimo patlidžan na oko 30 minuta u posudu sa posoljenom vodom.
Operemo ih i pečemo sa malo maslinovog ulja u rerni dok ne bude polugotov (da omekša i da ima slabu boju).
Izvadimo unutrašnjost da dobijemo nešto kao cipelicu. Sačuvamo unutrašnjost patlidžana.
U duboki tiganj sa masnoćom pržimo, redom dodajemo sitno iseckan luk, beli luk i šargarepu. Kada se itdinstaju dodajemo mleveno meso i mešamo dok se ne izmrvi.
Dodajemo rendani paradajz i začine i dinstamo dok ne ispari tečnost. U ovaj nadev dodajemo i unutrašnjost patlidžana.
Napunimo patlidžan i na svaki stavljamo po nekoliko krišaka mocarele.
Pečemo dok ne dobiju zlatnu boju. Možemo servirati sa paradajz sosom, svežom salatom i sveže pripremljenim pestom.