Način pripreme
Mrvljeni sir i rendani kačkavalj pomešamo sa jednim jajetom i belancem drugog. Drugo žumance odvajamo za premazivanje srca od krompira.
Dodajemo maslac, prethodno rastopljen i ohlađen. Dobro promešamo. Sodu pomešamo sa kiselim mlekom i nakon što nadođe dodajemo u smesu. Dodajemo nekoliko prstohvata majčine dušice i so po ukusu, dodajemo u smesu. Dodajemo nekoliko prstohvata majčine dušice i so po ukusu (kod slanijih sireva i/ili kačkavalja može biti potrebno da se dodaje so dodatno.
Kuvani krompir dobro izgnječimo i pomešam osa ostalim sastojcima dok ne dobijemo homogenu smesu. Dodajemo brašno dok ne dobijemo srednje meko testo koje se ne lepi.
Razvučemo na brašnom posutoj površini i oblikujemo uz pomoć kalupa po izboru. Poređamo slano pecivo u pleh, obložen papirom za pečenje i namažemo umućenim žumancem.
Po želji posipamo miksom semenki ili začina. Pečemo dok ne dobiju zlatnu boju u prethodno ugrejanoj rerni oko 220 stepeni.