Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Školjke đavolji nokat sa maslacem i bosiljkom

Školjke đavolji nokat sa maslacem i bosiljkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Školjke đavolji nokat sa maslacem i bosiljkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
31/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"Uzmite jedan paket zamrznutih školjki i dođite u goste - za čas ćemo ih spremiti"

Potrebni sastojci

  • školjke đavolji nokat - 8 - 10 komada, zamrznute
  • maslac - 20 - 25 g
  • beli luk - 2 čena
  • divlji luk - 8 strukova
  • bosiljak - 1 struk ili 7 - 8 listova
  • so - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 3 - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Uprkos prilično omraženom imenu ove školjke su jedinstveno ukusne i prijaten i smatraju se za pravi delikates. Sa mnogo mesa ispod tanke ljušture one su jedno predivno meze uz belo vino u letnjim danima.

Budući da je se teže nalaze sveže, predstaviću vam recept zamrznute školjke Đavolji nokat.

Ono što je ovde osobeno je kad ih izvadite iz zamrzivača treba da ih ostavite 4 sata u frižideru, po mogućstvu na najnižoj polici. Nakon toga ih potopite u nekoliko voda i otvoriće se. Nije potrebno da voda bude posoljena, kao što radimo i sa živim peščanim školjkama koje na taj način same izbacuju pesak koji se nalazi ispod ljušture.

Isplaknite dobro plodove mora da budete sigurni da nema preostalog peska i ostavite ih na kuhinjskom ubrusu da upije suvišnu vlagu iz njih.

Zagrejte istovremeno dve posude - širok tiganj na jakoj vatri i drugu malu udobnu posudu na primer šerpu, da slaboj vatri.

U šerpu stavite da se topi lagano masla i direktno unutra isecite beli luk na tanke kriške.

U tiganj zagrejan na jakoj vatri stavite malo maslinovog ulja i poređajte otvorene školjke ljušturama na dole.

U njihovu unutrašnjost sa mesom pospite još maslinovog ulja i malo soli i ostavite da se kuvaju 2-3 minuta ili dok ne vidite da se plodovo školjke blago savijaju i od prozračnog postaju mlečno beli. Pospite i još maslinovog ulja da se ne osuše.

Ako su školjke dosta velike i debele, možete da ih okrenete na kratko ka mesu - samo da se blago ispeku i dobiju preplanulost.

Da bi ostale krhke nemojte ih prekuvati, ako preterate vremenom postaju žilave.

Za sve to vreme nadgledajte maslac sa belim lukom i čim postane blago zlatast sklonite sa vatre i aromatizujte dodatno iseckanim divljim lukom.

Gotove školjke poređajte u tanjir i prelijte sosom od maslaca.

Za zvršnicu dodajte još aroma sa bosiljkom, ređajući odozgo listove ili ih kidajući nasumično.

Svi ovi ukusu mnogo se uklapaju, iako je i sama po sebi ova jedinstvena školjka dovoljno aromatična. Ali da probamo i različite kombinacije, da bi znali koja nam se najviše dopada.

Savet: Konzumirajte uvek dok su tople!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: