Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štrudla»Štrudla od jabuke prema originalnom bečkom receptu

Štrudla od jabuke prema originalnom bečkom receptu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Štrudla od jabuke prema originalnom bečkom receptu3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Nemojte ići u Beč, originalnu štrudlu od jabuka možete da probate i ovde - evo vam recept za nju"

Potrebni sastojci

  • TESTO
  • brašno - 250 g (tip 700)
  • so - 2 g
  • jaje - 1 komad
  • voda - 100 ml, topla
  • ulje - 20 ml
  • DA BI TESTO ODSTAJALO
  • ulje - posuda puna ulja
  • NADEV
  • prezle - 150 g + 3/4 kašike
  • maslac - 1/2 kašike
  • šećer - 140 g
  • cimet - 10 g
  • suvo grožđe - 170 g
  • rum - 4 kašike
  • sok od limuna - 10 ml, za posipanje jabuka
  • SOS OD VANILE
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 2 ravne kašike
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 7 kašike
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakte
  • maslac - oko 4 kašike, istopljen, za mazanje štrudle
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni. Ravan pleh od rerne, pokriven namazanim papirom za pečenje i posutim prezlama.

Suvo grožđe se natopi u rumu nekoliko sati ili se ostavlja tokom jedne noći. Prezle (150 g) sa malo maslaca se zapeku u tiganju dok ne postanu zlataste. Jabuke se očiste i iseku na kocke. Prelivaju se sokom od limuna, da ne potamne.

Dodaju se i napojeno i isceđeno suvo grođže, takođe i prezle. Šećer i cimet se dodaju tačno pre trenutka stavljanja nadeva u testo, to se radi da se nadev ne razvodni previše.

VANILA SOS

Zagreva se mleko sa polovinom šećera. Mute se žumanca sa brašnom i preostalim šećerom, dodaje se i malo hladnog mleka. Nakon što se zagrejalo mleko sipa se u mlazu u žumanca uz neprestano međanje žičanom mutilicom. Vraća se na rignlu i kuva se dok se krem ne zgusne. Sklanja se sa rinlge i dodaje se ekstrakt vanile. Pokriva se čvrsto folijom i ostavlja se sa strane.

TESTO

Brašno se proseje i dodaju se svi sastojci za testo. Pomoću nastavka miksera za testo ili rukama, zamesi se do trenutka kad se stvori lepa lopta mekog testa, koje se odvaja od zidova, miksera/ruku. Oformi se lopta i stavlja se u posudu punu ulja na 30 minuta. Ulje skoro da prekriva testo.

Nakon 30 minuta testo se vadi i posipa brašnom sa svih strana. Sprema se velika lanena krpa i posipa se obilno brašbom, preko nje će se razviti testo tako da se neće lepiti.

Testo se razvija veoma tanko, tako da može da se čita ili da se vide slova u novinama, na primer. Testo sam razvila u dužinu šedt raširenih dlanova. Pleh od rerne se pokriva papirom, maže se tanko parčetom maslaca i posipa se dodatno šećerom. U nadev se dodaje šećer.

Preko razvijenog testa u donji kraj se sipa nadev po dužini, pri čemu se krajevi testa ostavljaju bez nadeva. Uvija se rolat, pri čemu se višak brašna odstrani četkom, pomoću krpe, a krajevi se uvijaju kao bombone i gurnu se pod štrudlu.

Prebacuje se u posudu za pečenje i stavlja se preko prezli, stavlja se savijenom stranom na dole. Maže se isptopljenim maslacem pomoću četke.

Salvetom se odstranu višak prezli, da ne pregore tokom pečenja. Peče se na 190 stepebi dok ne postane zlatasto oko 45-50 minuta.

Vadi se iz rerbe i odmah se maže istopljenim maslacem. Ohladi se potpuno i pokriva se šećerom u prahu. Seče se na debele parčiće. Servira se sa sosom od vanile i čašom dobre bečke kafe. Prefinjen recept austrijske kuhinje!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: