Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Tiramisu»Tiramisu prema originalnom receptu

Tiramisu prema originalnom receptu

IvvIvv
Šegrt
23470
Tiramisu prema originalnom receptu
Fotografije: Ivv
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Da li želite da iznenadite svoje goste najpoznatijim desertom na svetu- evo i jednog originalnog recepta za Tiramisu"

Potrebni sastojci

  • Za krem
  • žumanca - 4 komada
  • šećer - 1/2 šolje
  • marsala - 1 šoljica, vino
  • maskarpone - 400 g
  • slatka pavlaka - 250 ml
  • Za piškote
  • espreso - 1 šolja
  • marsala - 1 šoljica, vino
  • šećer - 1 supena kašika
  • piškote - 25 komada
  • kakao - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvate jak espreso. Dodajete šećer i marsalu, izmešate i ostavljate sa strane. Ukoliko ne možete da pronađete desertno vino za kuvanje Masrala, možete da koristite drugo slatko vino ili liker, ali prema originalnom receptu za tiramisu pravi se sa Marsalom.

Pripremite krem. Umutite žumanca zajedno sa šećerom dok smesa ne pobeli tako što je najbolje da to uradite mikserom. Sipajte žumanca umućena sa šećerom u posudu, dodajte 1 šoljicu marsale i stavite posudu u šerpu sa vodom i izmešajte na vodenoj pari. Mešajte na vodenoj pari otprilike desetak minuta dok se smesa malo ne zgusne.

Stavite posudu sa smesom u drugu posudu sa hladnom vodom i mešajte dok se smesa u potpunosti ne ohladi. Veoma je važno da smesa sa žumancima bude u potpunosti ohlađena, s obzirom na to da u protivnom slučaju dodavajući pavlaku i sir, maskarpone će se opustiti i smesa će postati suviše retka.

U ohlađenu smesu uz neprestano mešanje dodajete blago umućeni maskarpone sir i pavlaku za kuvanje umućenu u tvrdi sneg dok se ne dobije gust gladak krem.

Izaberite pravougaonu ili kvadratu tepsiju. Umačete svaku od piškota u smesu sa kafom na nekoliko sekundi (ne više, zato što će se previše namočiti i raspašće se) i poređate ih na dno tepsije.

Kada se dno tepsije pokrije piškotama, rasporedite 1/2 krema. Na krem poređate drugi red natopljenih piškota, a na njih ostali deo krema, nakon čega ostavljate kolač u frižideru na 4-5 sati.

Pre serviranja Tiramisu obilno posipate kakaom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: