Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Pekmez od višanja

Pekmez od višanja

ZokaZoka
Početnik
3431218
Pekmez od višanja1 / 2
23/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Evo još jednog recepta koji podseća na najlepše dane detinjstva..."

Potrebni sastojci

  • višnje - 1 kg
  • šećer - 600 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Višnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red višanja, red šećera).

Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da višnje malo puste sok. Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.

Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer, malo smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.

Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni C. Posle 30-ak minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti.

Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: