Način pripreme
Umutimo jaja sa šećerom da se dobije mekani krem. U njih dodajemo kiselo mleko sa sodom za hleb i dodajemo amonijum bikarbonat, ulje i mutimo.
Prosejemo brašno i vanilu u dubokoj posudi i u njih dodajemo smesu od jaja. Umesimo meko testo, koje podelimo na 4-5 lopti.
Razvijemo ih na tanku koru i sečemo 4-5 trakica. Uvijamo ih oko nauljenog kalupa za kornete - domaće napravljenih od poklopaca za tegle.
Domaće kornete pečemo na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni na papiru za pečenje, otprilike 20 min ili dok ne porumene.
Ostavljamo da se malo ohlade i vadim ih iz kalupa. Na treba da budu u potpunosti hladni, s obzirom da se teže vade i lome se.
Krem pravimo tako što umutim jaja, brašno i otprilike 200 ml mleka. Drugo mleko stavljamo na ringlu da provri.
Dodajemo šećer i uz neprestano mućenje sipamo smesu od jaja. Mutimo dok se ne zgusti. Skidamo sa ringle i stavljamo maslac i vanilu.
Ponovo mutimo dok se maslac ne istopi. Kornete punimo toplim kremom od vanile i stavljamo ih u duboku posudu, uspravno da stoje dok se krem ne stegne.
Možete posuti čokoladnim mrvicama ili kokosom, prema izboru je.
Korneti sa domaćim kremom od vanile su povod za radost kod kuće!