Način pripreme
Korneti sa lisnatim testom koji ne mogu da nedostaju na poslužavniku sa lepim kolačićima; oni su mešu najdelikatnijim i ukusnim kolačima i prave se od aromatičnog lisnatog testa uvijenog u spiralu i punjeno delikatnim i ukusnim kremom.
Za pripremanje korneta treba da se pronađete metalne kornete preko kojih ćete uviti trake lisnatog testa koje ćete peći u rerni i nakon toga ćete napunite kremom.
Pripremanje korneta od lisnatog testa je zaista jednostavno:
Uzmite rolat lisnatog testa i točkom isecite trake otprilike 2, 5 - 3 cm širine i otprilike 30 cm dužine.
Umutite jedno jaje i njime namažite traku po celoj dužini. Uvijte traku lisnatog testa preko specijalnog kalupčića počinjući od zaoštrenog dela držeći deo testa namazan u smeru u koj se kornet širi.
Tako da jaja deluje kao lepak izmeđau delova koji će se preklapati kada ih budete ubijali kako biste oblikovali kornete.
Stisnite malo testa u oba kraja kao da ga fiksirate na kalupu i nakon toga kornete namažite umućenim jajetom, ali bez da se dodiruje deo koji će ležati u tepsiji za vreme pečenja u rerni.
Kornete pospite kristal šećerom. Poređajte sve na rešetku stavljenu na tepsiju za pečenje. Pecite otprilike 18-20 minuta na 200 stepeni. Uvek nakon što porumene, vadite ih iz rerne. Ostavite ih da se ohlade i nakon toga ih izvadite iz kalupa.
Ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Probajte da lagano stisnete metalni kalup kako biste izvadili kornete da se ne bi lomili.
Pripremite krem: zagrejte mleko u šerpi sa polovinom vanile i semenkama. Umutite u posudi žicom za mućenje žumance i šećer, nakon čega dodajte brašno.
Pincetom izvadite mahunu i zalijte zagrejanim mlekom mešajući žicom za mućenje. Vratite smesu na ringlu i neprestnao mešajte dok se krem ne zgusti. Prebacit ekrem sa vanilom u posudu i ostavite ga da se ohladi držeći ga sa listom kuhinjske folije u kontaktu.
Kada se krem ohladi, prebacite ga u poslastičarski špric opremljen zvezdastim dodatkom i napunite kornete. Uživajte servirajući ih odmah!
Čuvajte otprilike 2 dana u frižideru, čak i odmah napunjeni oni će upiti vlagu iz krema tako što će postepeno izgubiti svoju hrskavost.
Možete da držite kornete ispečene, ali ne naupljene u metalnoj kutiji 4-5 dana i nakon toga da ih odmah anpunite: tako će korneti biti aromatični kao sveže spremljeni!
Zamrzavanje se ne preporučuje!
Savet
Za savršene kornete potrebno je da lisnato testo bude savršeno hladno, u protivnom slučaju rizikujete da ga pokidate dok ga uvijate. Savetujem vam da uzmete barem 6-8, da gubite najmanje moguće vremena i brzo da napunite tepsiju. Kada menjam nadev, krem menjam umućenom pavlakom (krem Šantili) ili krem od maslaca.
Obično prelazim na dekoraciju: umaček široki deo korneta u prepečene i iseckane orašaste plodove ili u vanilin šećer u prahu ili u čokoladne mrvice!
Počastite se i vi Kornetima od lisnatog testa sa kremom od vanile!