Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Korneti»Korneti od lisnatog testa sa kremom od vanile

Korneti od lisnatog testa sa kremom od vanile

Ivi  VaccaIvi Vacca
Šef kuhinje
552621k75
Korneti od lisnatog testa sa kremom od vanile
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 2
16/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
13
"Počastite se i vi kornetima od lisnatog testa sa kremom od vanile!"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 230 g
  • jaja - 1 komad
  • šećer - po ukusu, za posipanje testa
  • ZA KREM
  • sveže mleko - 250 ml, punomasno
  • žumanca - 3 komada
  • brašno - 25 g
  • vanila - ½ mahune
  • šećer - 75 g
* merne jedinice

Način pripreme

Korneti sa lisnatim testom koji ne mogu da nedostaju na poslužavniku sa lepim kolačićima; oni su mešu najdelikatnijim i ukusnim kolačima i prave se od aromatičnog lisnatog testa uvijenog u spiralu i punjeno delikatnim i ukusnim kremom.

Za pripremanje korneta treba da se pronađete metalne kornete preko kojih ćete uviti trake lisnatog testa koje ćete peći u rerni i nakon toga ćete napunite kremom.

Pripremanje korneta od lisnatog testa je zaista jednostavno:

Uzmite rolat lisnatog testa i točkom isecite trake otprilike 2, 5 - 3 cm širine i otprilike 30 cm dužine.

Umutite jedno jaje i njime namažite traku po celoj dužini. Uvijte traku lisnatog testa preko specijalnog kalupčića počinjući od zaoštrenog dela držeći deo testa namazan u smeru u koj se kornet širi.

Tako da jaja deluje kao lepak izmeđau delova koji će se preklapati kada ih budete ubijali kako biste oblikovali kornete.

Stisnite malo testa u oba kraja kao da ga fiksirate na kalupu i nakon toga kornete namažite umućenim jajetom, ali bez da se dodiruje deo koji će ležati u tepsiji za vreme pečenja u rerni.

Kornete pospite kristal šećerom. Poređajte sve na rešetku stavljenu na tepsiju za pečenje. Pecite otprilike 18-20 minuta na 200 stepeni. Uvek nakon što porumene, vadite ih iz rerne. Ostavite ih da se ohlade i nakon toga ih izvadite iz kalupa.

Ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Probajte da lagano stisnete metalni kalup kako biste izvadili kornete da se ne bi lomili.

Pripremite krem: zagrejte mleko u šerpi sa polovinom vanile i semenkama. Umutite u posudi žicom za mućenje žumance i šećer, nakon čega dodajte brašno.

Pincetom izvadite mahunu i zalijte zagrejanim mlekom mešajući žicom za mućenje. Vratite smesu na ringlu i neprestnao mešajte dok se krem ne zgusti. Prebacit ekrem sa vanilom u posudu i ostavite ga da se ohladi držeći ga sa listom kuhinjske folije u kontaktu.

Kada se krem ohladi, prebacite ga u poslastičarski špric opremljen zvezdastim dodatkom i napunite kornete. Uživajte servirajući ih odmah!

Čuvajte otprilike 2 dana u frižideru, čak i odmah napunjeni oni će upiti vlagu iz krema tako što će postepeno izgubiti svoju hrskavost.

Možete da držite kornete ispečene, ali ne naupljene u metalnoj kutiji 4-5 dana i nakon toga da ih odmah anpunite: tako će korneti biti aromatični kao sveže spremljeni!

Zamrzavanje se ne preporučuje!

Savet

Za savršene kornete potrebno je da lisnato testo bude savršeno hladno, u protivnom slučaju rizikujete da ga pokidate dok ga uvijate. Savetujem vam da uzmete barem 6-8, da gubite najmanje moguće vremena i brzo da napunite tepsiju. Kada menjam nadev, krem menjam umućenom pavlakom (krem Šantili) ili krem od maslaca.

Obično prelazim na dekoraciju: umaček široki deo korneta u prepečene i iseckane orašaste plodove ili u vanilin šećer u prahu ili u čokoladne mrvice!

Počastite se i vi Kornetima od lisnatog testa sa kremom od vanile!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: