Način pripreme
Očistimo spanać i zelje. Naparimo ih na kratko u vreloj vodi na ringli prethodno. Ocedimo ih i sečemo na sitno. Odvajamo ih sa strane.
U šerpu stavljamo ulje da se zagreje. Očistimo šargarepu. Narendamo šargarepu na ne mnogo krupno rende.
Očistimo luk i sečemo ga na sitno. Paradajz isečemo na veoma sitno. Ako je kora debela, možemo da je oljuštimo pažljivo.
Stavljamo paradajz u posudicu i odvajamo ga sa strane. U ulje, koje se već zagrejalo, stavljamo luk i šargarepu i dinstamo. Mešamo drvenom varjačom.
Dodajemo spanać i mešamo. Kad se sve izdista dodajemo vruću vodu. U vrućoj vodi namrvimo kocku bujona od povrća i prethodno promešamo.
Začinjavamo biberom i solju. Ostavljamo čorbu od povrća da vri na ringli. Kada provri za 15 minuta, dodajemo paradajz. Vri na tihoj vatri. Dodajemo opran pirinač u čorbu.
Vri na tihoj vatri. Pred kraj kuvanja čorbe stavljamo na sitno isečen peršun. Već gotovu čorbu od zelja sklanjamo sa ringle.
U posudici mutimo dva žumanca žičanom mutilicom ili viljuškom veoma dobro. U istu posudicu, u kojoj smo mutili žumanca, stavljamo pola kutlače bujona i promešamo.
Posle sipamo još malo vrućeg bujona, tako da se približe dve temperature. U tankom mlazu stavljamo zapršku u čorbu. Promešamo.
Vraćamo na ringlu da kratko provri. Serviramo vruću čorbu od spanaća.
Po želji stavljamo odozgo po kašiku kiselog mleka. Daje lepši ukus čorbi od zelja i spanaća. Nek vam je slatko!