Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Spanaća»Čorba sa zeljem i spanaćem

Čorba sa zeljem i spanaćem

MarianaMariana
Šef kuhinje
261682k53
Čorba sa zeljem i spanaćem
Fotografije: Mariana
1 / 2
04/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Čorba sa zeljem i spanaćem sa kojom dočekujemo proleće"

Potrebni sastojci

  • zelje - 150 g
  • spanać - 200 g
  • paradajz - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 glavica, crni
  • peršun - 1/3 vezice
  • ulje - 1/3 šolje
  • pirinač - 1 šolja
  • voda - 1, 7 litara
  • so - prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
  • žumanca - 2 komada
  • bujon od povrća - 1 kocka
  • kiselo mleko - po želji, pri serviranju
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo spanać i zelje. Naparimo ih na kratko u vreloj vodi na ringli prethodno. Ocedimo ih i sečemo na sitno. Odvajamo ih sa strane.

U šerpu stavljamo ulje da se zagreje. Očistimo šargarepu. Narendamo šargarepu na ne mnogo krupno rende.

Očistimo luk i sečemo ga na sitno. Paradajz isečemo na veoma sitno. Ako je kora debela, možemo da je oljuštimo pažljivo.

Stavljamo paradajz u posudicu i odvajamo ga sa strane. U ulje, koje se već zagrejalo, stavljamo luk i šargarepu i dinstamo. Mešamo drvenom varjačom.

Dodajemo spanać i mešamo. Kad se sve izdista dodajemo vruću vodu. U vrućoj vodi namrvimo kocku bujona od povrća i prethodno promešamo.

Začinjavamo biberom i solju. Ostavljamo čorbu od povrća da vri na ringli. Kada provri za 15 minuta, dodajemo paradajz. Vri na tihoj vatri. Dodajemo opran pirinač u čorbu.

Vri na tihoj vatri. Pred kraj kuvanja čorbe stavljamo na sitno isečen peršun. Već gotovu čorbu od zelja sklanjamo sa ringle.

U posudici mutimo dva žumanca žičanom mutilicom ili viljuškom veoma dobro. U istu posudicu, u kojoj smo mutili žumanca, stavljamo pola kutlače bujona i promešamo.

Posle sipamo još malo vrućeg bujona, tako da se približe dve temperature. U tankom mlazu stavljamo zapršku u čorbu. Promešamo.

Vraćamo na ringlu da kratko provri. Serviramo vruću čorbu od spanaća.

Po želji stavljamo odozgo po kašiku kiselog mleka. Daje lepši ukus čorbi od zelja i spanaća. Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: