Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Medenjaci»Božićni medenjaci sa glazurom od belanaca

Božićni medenjaci sa glazurom od belanaca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Božićni medenjaci sa glazurom od belanaca
Fotografije: marcheva14
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
11 min.
Ukupno
31 min.
Porcije
80
"Napravite spisak, ukrasite medenjake glazurom i dajte mašti na volju i ... nema šanse da Deda Mraz ne dođe"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • šećer u prahu - 280 g
  • maslac - 120 g (ili margarin)
  • med - 125 g zagrejan
  • jaja - 4 komada
  • soda bikarbona - 4 kašičice
  • začin za medenjake - 2 kašičice
  • braon glazura
  • jaja - 1 komada
  • voda - 1 kašičica
  • kakao - 1/2 kašičice
  • bela glazura
  • belance - 1 komad
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • šećer u prahu - oko 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni

Ravni plehovi sa papirom za pečenje

Začin za medenjake, ako nemate gotovu smesu, priprema se od: cimeta, mlevenog muskatnog oraščića, mlevenog pimenta, mlevenog karanfilića i nekoliko prstohvata mlevenog kardamona.

U veliku posudu prosejte brašno, šećer u prahu i dodajte začine i sodu. Promešajte. U sredini brašna napravite udubljenje i sipajte zagrejani med, na kockice nasečeni maslac/margarin i jaja. Umesite testo rukama, dok ne formirate mekanu loptu. Testo prekrijte folijom i ostavite ga na brašnom posutoj radnoj površini da odmori oko 10 minuta.

Za to vreme pripremite braon glazuru. Njome ćete premazati medenjake, kada ih izvadite iz rerne i na taj način će oni biti lepši i sjajni, kao lakirano drvo.

Jaje umutite viljuškom i dodajte vodu i kakao. Mutite ovu smesu žicom i obavezno je procedite kroz cediljku sa sitnim otvorima. Ostavite je po strani do korišćenja.

Testo razvijte oklagijom na debljinu od oko 5 mm ili u prečniku oko 37-38 cm. Različite kalupe za Božićne kolače prvo potopite u brašno i isecite figurice. Poređajte ih na rastojanju u pleh za pečenje.

Pecite na 160 stepeni oko 10-11 minuta.

Izvadite medenjake i dok su još vrući, premažite ih četkom smesom od kakaa, radeći brzo i pažljivo, pazeći da četka ne ostavlja tragove po površini medenjaka. Ohladite ih potpuno.

Za glazuru od belanaca umutite belance u gustu penu i dodajte prethodno prosejan šećer u prahu. Mutite i dodajte sok od limuna - količinu procenite sami. Možete dodati ia malo više soka od limuna, ili malo više šećera u prahu.

U principu se ova smesa ne muti mikserom, kako se ne bi ubacivao vazduh u nju, ali možete koristiti i mikser, jer je mnogo lakše. Ako želite da smesa bude potpuno glatka, procedite je kroz finu cediljku. Gustina smese treba da bude takva da ostavlja tanku liniju bez prekida i da se ne razliva.

Ako želite različite boje, odvojite po jednu kašiku u različite posude, dodajte željene boje, promešajte veoma dobro dok se ne ujednači nijansa. Za vreme crtanja postoji mogućnost da se glazura osuši i da postaje gušća, pa možete dodati 1 kašičicu hladne vode. Najbolje je da smesu ubacite u kornet od papira za pečenje i da na taj način iscrtate kolače.

Kada su iscrtani, medenjake ostavite da se glazura potpuno osuši, oko 1 sat.

Kolači imaju duži rok trajanja, oko 3 nedelje, ako ih čuvate u staklenoj tegli sa zatvaračem na zavrtanj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: