Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Meze»Hajdučko meze od slanine sa začinima prema starom receptu

Hajdučko meze od slanine sa začinima prema starom receptu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211363k121
Hajdučko meze od slanine sa začinima prema starom receptu
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 4
08/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
5
"Možda nismo hajduci, ali znamo kako se pravi najbolje hajdučko meze"

Potrebni sastojci

  • slanina - 5 kg, sa kožom
  • so - 6 kg, krupna
  • Začini za 1 kg
  • aleva paprika - 8 kašika
  • čubar - 6 kašika
  • kumin - 5 kašika
  • piskavica - 1 kašika
  • beli luk - 1/2 kašike, u prahu
  • ljuta aleva paprika - 1/2 kašike, u ljuspama (po želji)
  • praziluk - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Sa nostalgijom se vraćamo u dečije uspomene na vetrovitu zimu sa mnogo snega, toplim ognjištem i domaćim mezetlucima babe i dede.

Pomešane arome božićnih đakonija sa babinim jelima koje se krčkaju na šporetu - prave blagodeti za oči, srce i dušu.

Sa ovim starim receptom iz pocepane dedine sveske svake godine pravimo meze od paprike i otpijamo gutljaj crvenog vina njemu u čast.

Najukusnija je slanina, koja je odsečena sa leđa praseta. Za preporuku je jer je tamo najdeblja i pogodna je da se usoli, pospe paprikom i za čuvanje.

Pre nego što je prelazio na soljenje, deda ju je kopavao u sneg na 6-10 sati. Objašnjavao je da je sneg natopi i čini je krhkijom. Sada je mi natapamo u hladnoj vodi isto vreme. Ostavljamo je u hladnoj prostoriji da se dobro ocedi.

Sušimo slaninu pamučnom krpom ili kuhinjskim ubrusom. Sečemo parčiće na kvadrate. Njihova dužina je približno 20-25 cm, širina je 10-15 cm, a debljina je oko 4 prsta.

Vreme, tokom kog će trajati proces soljenja, zavisiće od debljine isečenih parčića slanine. Ona obavezno treba da bude sa kožom.

Pripremamo pravougaonu posudu u kojoj ćemo soliti i natopimo slaninu. Na dno posipamo sloj od oko 2-3 cm krupne soli. Poređamo što je moguće gušće parčiće kožom na dole da ne ostane vazduh između njih.

Zato ubacimo između njih još krupne soli. Ponovo ređamo slaninu i red krupne soli, dok se slanina ne potroši. Odozgo završavamo red tako što posipamo 2-3 cm krupne soli.

Stavljamo posudu u hladnu prostoriju na 10-14 dana, dok traje proces soljenja. Slanina će upiti so toliko koliko joj je neophodno.

U posudi od 5-6 litara prokuvamo izvorsku ili filtriranu vodu. Nakon što se ohladi potpuno njom prelivamo slaninu.

Voda obavezno treba da je 4-5 prstiju uznad posoljenih parčića. Pritiskamo ih teškim predmetom da ne isplivaju.

Ostavljamo slaninu u slanom rastvoru još 10-12 dana (na taj naččin su je čuvali u hladnim pofrumima do proleća). Izvadimo po jedno-dva parčeta za konzumaciju i posipamo ih paprikom.

Isplaknemo ih dobro hladnom vodom i otopimo od soli 5 sati. Menjamo vodu dva puta.

Pomešamo navedene suve začine. Po želji možete da dodate pikantnu notu pomoću ljute paprike. Uvaljamo dobro parče slanine u začine i uvijamo ga u filiju za sveže čuvanje.

Stavljamo ga na 2-3 dana u frižider, da upije arome i da se dobro začini. Po želji možete da isečete kolutove praziluka i da ih polepite za parče slanine sa paprikom. To dodatno daje karakterističan ukus mezeu.

Posipanje parčeta ili dva slanine paprikom je po vašoj želji, u trenutku konzumacije ili pak da sve začinite tako i da ih čuvate u zamrzivaču. Tamo će oni izdržati do dve godine, ako uopšte i ostane nešto od ovog ukusnog, masnog mezeta.

Deo parčića slanine sa paprikom možete da okačite da se osuše. Za tu svrhu vreme treba da je hladno. Debelim koncem nanižite slaninu sa paprikom. Uvijte parče u gazu da se ne mrve začini i zakačite da se suše.

Jedinstveno hajdučko meze od slanine sa začinima prema starom receptu - masno meze, kuvano crveno vino i veselo društvo - savršena kombinacija.

Savet: Ako vam ostane deo začina, stavite ih u posudu sa poklopcem ili kesu. Volim da dodatno začinim svako isečeno parče, potapajući ga u njih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: