Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Uskršnji kolači - kozunačići sa limunom

Uskršnji kolači - kozunačići sa limunom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871922k129
Uskršnji kolači - kozunačići sa limunom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
13/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Mekani kozunačići sa limunom za drage goste i najmilije"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • sveže mleko - 140 ml
  • žumanca - 2 komada
  • kravlji maslac - 80 g
  • kvasac - 10 g, od kockice
  • šećer - 3 supene kašike
  • kora limuna - izrendana, od 1 limuna
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Blago ugrejte sveže mleko, dodajte usitnjeni kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna.

Posudu prekrijte komadom najlona i ostavite na toplom dok se tečnost ne aktivira.

U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli. Dodajte dva žumanca, vanilin šećer i izrendanu koru limuna. Sipajte smesu koja se aktivirala i počnite da mesite.

Dok mesite, dodajte malo po malo omekšali kravlji maslac. Umešeno testo stavite u postudu, prekrijte komadom najlona i krpom.

Posudu ostavite na toplom, dok testo ne udvoji svoj obim.

Pripremite plitke papirne posudice za mafine i veće kalupe za tartalete. Ukoliko nemate, možete koristiti korpice za mafine.

Na fotografijama na kojima je prikazan postupak videćete kako se vrši oblikovanje kozunačića - uskršnjeg kolača.

Na nabrašnjenoj površini razvijte testo za kozunak. Pomoću čaše ili kalupčića prečnika 5 cm isecite kolutove. Grupišite ih po tri u nizu sa blagim preklapanjem.

Kolutove uvijte u rolate i isecite na dve polovine. Naređajte ih po šest u svaku papirnu posudicu i stavite u metalni kalup.

Stavite u blago zagrejanu rernu, dok kozunačići ne udvoje svoj obim.

Jednu šolju svežeg mleka zasladite 1 supenom kašikom šećera. Kozunačiće premažite četkom.

Zagrejte rernu na 170°C. Na dno stavite posudicu sa vodom.

Pecite otprilike 25 minuta, pazeći da se ne prepeku odozgo, a da unutra ostanu sirovi.

Ukoliko je potrebno, prekrijte ih komadom aluminijumske folije.

Gotove kozunačiće sa limunom pospite šećerom u prahu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: