Način pripreme
Blago ugrejte sveže mleko, dodajte usitnjeni kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna.
Posudu prekrijte komadom najlona i ostavite na toplom dok se tečnost ne aktivira.
U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli. Dodajte dva žumanca, vanilin šećer i izrendanu koru limuna. Sipajte smesu koja se aktivirala i počnite da mesite.
Dok mesite, dodajte malo po malo omekšali kravlji maslac. Umešeno testo stavite u postudu, prekrijte komadom najlona i krpom.
Posudu ostavite na toplom, dok testo ne udvoji svoj obim.
Pripremite plitke papirne posudice za mafine i veće kalupe za tartalete. Ukoliko nemate, možete koristiti korpice za mafine.
Na fotografijama na kojima je prikazan postupak videćete kako se vrši oblikovanje kozunačića - uskršnjeg kolača.
Na nabrašnjenoj površini razvijte testo za kozunak. Pomoću čaše ili kalupčića prečnika 5 cm isecite kolutove. Grupišite ih po tri u nizu sa blagim preklapanjem.
Kolutove uvijte u rolate i isecite na dve polovine. Naređajte ih po šest u svaku papirnu posudicu i stavite u metalni kalup.
Stavite u blago zagrejanu rernu, dok kozunačići ne udvoje svoj obim.
Jednu šolju svežeg mleka zasladite 1 supenom kašikom šećera. Kozunačiće premažite četkom.
Zagrejte rernu na 170°C. Na dno stavite posudicu sa vodom.
Pecite otprilike 25 minuta, pazeći da se ne prepeku odozgo, a da unutra ostanu sirovi.
Ukoliko je potrebno, prekrijte ih komadom aluminijumske folije.
Gotove kozunačiće sa limunom pospite šećerom u prahu.
Neka vam je slatko!