Način pripreme
Master klas recept, odrađen sa strpljenjem, pažnjom i umećem!
Pre nego što počnemo sa sastavljanjem kimbapa, spremamo i odrađujemo sve pripreme.
Skuvani pirinač sipamo u dve posudice. Obe začinimo mlevenim biberom, finom himalajskom soli - po ukusu i po 1 kašičicom susamovog ulja. Nakon toga u jedan pirinač dodajemo 2-3 supene kašike sveže ceđenog soka od izrendane cvekle, 1-2 kašičice Balzamiko sirćeta i smeđi šećer za bogatiji ukus - po želji. Pažljivo mešamo dok se ne dobije ravnomerno obojen pirinač roze boje.
Operemo listove spanaća i blitve i poparimo ih vrućom vodom. Nakon nekoliko minuta ih lepo iscedimo od vode.
Na pari skuvamo 2 oguljene šargarepe - poželjno je da jedna bude cela - pravilnog oblika i ravnomerne debljine, a drugu isečemo na trakice/štapiće.
Razbijemo i umutimo jaje u maloj posudi, začinimo ga prstohvatom himalajske soli i od njega ispržimo palačinku od jaja u tiganju sa nelepljivim premazom. Nakon toga je isečemo na trakice.
Postavljamo posebnu prostirku od bambusa za uvijanje sušija i kimbapa i na nju stavljamo 2 lista kora Nori, koje isečemo po dužini na 2.
Na prvu polovinu lista algi (od četiri) na 2/3 od kore rasporedimo tanki sloj roze pirinča. Na sredinu stavljamo skuvanu celu šargarepu i uvijamo rolat uz blago pritiskanje, pomoću asurice. Kraj lista blago navlažimo vodom kako bi se alge zalepile.
Na drugu polovinu lista Nori rasporedimo sloj belog širinča na ¾ po dužini područja, trudeći se da postoji ravnomerna kolilčina i na krajevima. Roze rolat stavljamo na sredinu i podižemo asuricu sa oba kraja, pomažeči u njegovom okretanju.
Tamo gde se spajaju oba kraja kora Nori dopunjavamo sa još malo belog pirinča i malim premazivanjem vodom slepimo alge. Nakon toga nekoliko puta istrljamo rolat u asurici pokretima napred - nazad, kako bismo dobili stegnut okrugli oblik i da bi se kore Nori sigurno slepile.
Oštrim, prethodnom navlažnjenim nožem rasečemo dobijeni rolat po dužini na 2 jednaka dela i svaki od njih - na još 2, tako da dobijemo 4 dugačke četvrtine (pazeći da šargarepu podelimo tačno na 4 kroz njen centar).
Počinjemo sa sastavljanjem finalnog kvadratnog rolata, što odrađujemo sa izuzetnom pažnjom na sledeći način.
Ostale dve polovine kora slepimo vodom jednu za drugu od uskog dela, ostavljajući listove oko 2 cm, tako da se dobije duplo duža traka. Na njen početak stavljamo 2 od četvrtina šarenog rolata sa leđima jedan ka drugom, tako da šargarepe gledaju ko oba kraja trake / ka uglovima kvadratnog kimbapa.
Stavljamo u udubljenje koje se obrazovalo između njih trakice od jaja, crtajući žutu konturu romba, koji se dobija na kraju u centru. Na sredinu stavljamo štapiće od šargarepe, uvijene u zelene listove spanaća i blitve - kao veoma tanak i fin rolatčić. Nakon toga ponavljamo postavljanje komponenata ogledalo redosledom: ponovo trakice od jaja i poslednje dve četvrtine isečenog šarenog rolata (šargarepe ponovo da gledaju u dva suprotna ugla).
Počinjemo da uvijamo sporim i umerenim pokretima pomoću asurice, trudeći se da sačuvamo i oblikujemo stegnuti kvadratni oblik. Okrećemo ga 3 puta, kako bismo uvili ostale tri strane korama Nori. Na kraju makazama isečemo suvišan deo trakica od algi, ostavljajući rezervu za slepljivanje otprilike 3 cm - preklapanje koje lepimo vodom - prstima zagladimo mesto spajanja u smeru preklopljenog lista.
Rasečemo rolat oštrim vlažnim nožem, kog nakon svakog isečenog komada peremo, sušimo i ponovo namočimo. Od ovog kvadratngo rolata se dobijaju 4 kvadratna komada sušija/kimbapa.
Poslužimo na poslužavniku ili keramičkom tanjiru, dekorisane sitno iseckanom zelenom salatom Lolo Bionda, koja daje svežinu.
Vegetarijansko predjelo u azijskom stilu za posebne praznike!
Korijski kimbap Prolećni mozaik - šarena slika u tanjiru!
Pravo uživanje za sva čula!
Neverovatno ukusno!