Način pripreme
Prvo stavljamo pirinač da se kuva u šerpi za kuvanje pirinča u za to vreme savljamo zeleni garnirung.
U posudu / kontejner posude za kuvanje pirinča sipamo unapred namočen pirinač - 1 šolju, 1 ravnu kašičicu himalajske soli, 1/3 kašičice mlevenog biber za pojačavanje ukusa, po 1 kašičicu prirodnih ulja - suncokretovo i susamovo.
Izmešamo u zalivamo tačnom proporcijom pirinač voda - 1 prema 2. Zatvaramo poklopac i uključujemo pirinač da se kuva otprilike 30 minuta.
Za to vreme operemo i sve prolećno povrće koje koristimo u receptu: spanać, zelenu kovrdžavu salatu, mladi luk i beli luk, sremuš i estragon.
Isečemo svaki list na trakice po dužini, čak i perca luka i belog luka delimo na 2-3 po dužini. Sipamo ih u odgovarajuću posudu za mešanje.
Dodajemo začine i sastojke za začinjavanje: crni biber i alevu papriku, čili u prahu, himalajsku so i smeđi kristal šećer od trske - za uravnoteženost ukusa, susamovo ulje, soja sos i sirće balzamiko.
Tipično u korejskom stilu izmešamo sve sastojke rukom (odgovarajućom jednokratnom rukavicom za taj cilj) tako što lagano gnječimo i pritišćemo. Ostavljamo posudu sa strane, garnirung se začinjava otprilike 10 minuta.
Za to vreme sipamo pirinač u blago navlažnjenu posudicu tako što pažljivo ravnomerno sabijemo supenom kašikom. Nakon nekoliko minuta okrećemo posudu na keramički tanjir i podlogu od pirinča sipamo u oblik kupole.
Odozgo ređamo po dijagonali zeleni garnirung tako što pažljivo ređamo listove po dužini. Za kraj posipamo oguljenim susamom i poslužujemo sa čačkalicama od bambusa.
Zelena salata pikantnog ukusa čilija na azijski način uz dodatak svežeg sremuša!
Korejski prolećni garnirung na podlozi od pirinča je varijacija instant kimčija sa svežim zelenišom u sezoni!
Neobično ukusno!