Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pečeno Pile»Pile pečeno na laganoj vatri sa pečurkama i maslacem

Pile pečeno na laganoj vatri sa pečurkama i maslacem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Pile pečeno na laganoj vatri sa pečurkama i maslacem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
15/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Brzi posao - stid za majstora. Upravo zbog toga je i naše pile pečeno polako"

Potrebni sastojci

  • pile - 1, 8 kg, očišćeno
  • pečurke - 200 g
  • maslac - 80 g
  • maslinovo ulje - 20 g
  • limeta - 1 komad
  • limun - 1/2 komada
  • karanfilić - 4 - 5 cvetića
  • biber - 2 prstohvata ili po ukusu
  • kumin - 2 prstohvata
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • cimet - 1 prstohvat
  • med - 1 kašika
  • đumbir - 1 - 2 prstohvata, u prahu (po želji)
  • so - po ukusu
  • peršun - 1 kašičica, sitno iseckan + za posipanje
  • mirođija - 1 kašika, suva
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite, osušite i plamenom očistite kožicu pileta od eventualnih ostataka pera.

2. Ugrejte maslac sa maslinovim uljem na slaboj vatri i stavite sve začine i so.

Klinčiće karanfilića zdrobite, samo pupoljke. Masnoća ne treba da proključa, već da samo upije arome.

3. Iscedite sok od limuna i limete i dodajte u aromatični maslac. Rastvorite i kašiku meda u njoj. Ovom smesom obilno istrljajte pile spolja i iznutra, a u unutrašnjost ubacite bar 4-5 kašika.

4. Pile pecite na slaboj vatri od 120 stepeni oko 1 sat, nakon toga ga pažljivo okrenite, ponovo ga obilno premažite smesom začina i nastavite pečenje uz lagano povećanu temperaturu. Ako masnoća počne da gori na dnu posude, dodajte sasvim malo vode. Pecite pile još oko sat vremena.

5. Oljuštite kožicu sa pečuraka i cele ih stavite oko pileta, prelijte ih tečnošću iz pleha i dodajte još maslaca, ako vam je preostalo. Prelijte i pečeno pile.

6. Još jednom povećajte temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite dok kožica ne postane zlatna i hrskava.

Za to vreme će pečurke da budu kuvane, upiće arome, ali će u isto vreme pustiti svoj ukus u sok od pečenja. Pečurke treba da ostanu mekane i sočne, a ne smežurane i žilave.

7. Poslužite pile pečeno na laganoj vatri sa pečurkama i maslacem dok je toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: