Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Čips»Čips od batata sa namazom od tikvica

Čips od batata sa namazom od tikvica

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Čips od batata sa namazom od tikvica
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
63 min.
Porcije
2
"Ovo je prava kulinarska avantura za nepce - čips od batata sa namazom od tikvica"

Potrebni sastojci

  • za čips
  • batat - 1 komad, 280 - 300 g
  • maslinovo ulje - oko 3 supene kašike, za valjanje
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • za namaz
  • tikvice - 350 g
  • luk - 100 g
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje - 15 g
  • sok od limuna - 10 g (od 1/2, ne mnogo velikog limuna)
  • kumin - 1 kašičica
  • kajenski biber - za posipanje po želji
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste pripremili čips od batata imajte varijantu da pripremite sa korom ili da oljuštite.

Ukoliko odaberete prvu varijantu, treba da očistite i isčetkate koru od nečistoća, a nakon toga obilno da operete tekućom vodom. Ja sam odabrala varijante da oljuštim batat.

Za sečenje na krugove, koristim seckalicu, da bi svi komadi bili iste debljine. Trudite se da budu što je moguće tanji.

Krugove batata uvaljajte u maslinovo ulje i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje, takođe ga možete namazati. Nemojte da preklapate komade. Odozgo pospite atomatičnom majčinom dušicom.

Pecite čips iz dva puta u ugrejanoj rerni na 170 stepeni - 10-12 minuta sa svake strane, posle ostavite da se ohladi, nemojte gomilati da ne omekša.

Za drušvo ovog čipsa pripremamo namaz od tikvica, koji je lak i odično ide uz ukus slatkog krompira.

Isecite luk i dinstajte u maslinovom ulju dok lepo ne omekša. Stavite isečenu tikvicu, oljuštenu ili ne, kako želite. Posolite i začinite kuminom, sokom od limuna i kuvajte još oko 10 minuta ili dok potpuno ne omekša, mešajte periodično da ne zagori.

U gotovo povrće stavite beli luk i pasirajte ukusni namaz.

Ako se odvoji tečnost, dobro je da je ocedite.

Servirajte čips od batata sa namazom od tikvica.

Po želji pospite kajenskim biberom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: