Način pripreme
Melko se zagreva blago i u njemu se rastvara kvasac sa malo šećera i brašna. Ostavlja se da naraste.
Za to vreme brašno se proseje dva puta.
Pravi se udubljenje u njemu i dodaju se umućena jaja, ulje, mast, šećer, vanila i kvasac.
Važno je da je šećer tačne gramaže. Zamesi se meko testo za uskršnji kolač. Ostavlja se da odstoji 15 minuta i raseče se na tri lopte.
Svaka lopta se razvija u elipsu, maže se tečnom čokoladom i uvija se u fitilj.
Tri fitilja se pletu u pletenicu, pleteni uskršnji kolač se stavlja u posudu namaznu maslacem i tako napravljen uskršnji kolač sa čokoladom se ostavlja na toplom da naraste.
Vazdušast uskršnji kolač sa čokoladom se maže žumancem, posipa se šećerom i peče se na 160 stepeni oko 45 minuta.
Umesto čokolade možete da koristite ratluk, suvo grožđe, marmeladu ili drugi nadev po vašoj želji.