Način pripreme
1. Za pire skuvajte krompir u posoljenoj vodi, oljuštite ga, dok je vruć i izgnječite sa maslacem, pavlakom, solju i biberom, dok ne dobijete gladak krompir pire.
2. Ugrejte pačiji batak zajedno sa mašću, koja ga obavija i u kojoj je bio konzervisan. Ostavite da se ohladi kada ga odvojite od masnoće.
3. Uzmite 2-3 kašike pačije masti i zagrejte na umerenoj vatri, možete da dodate i malo maslinovog ulja, da ne zagori. U njoj zapržite na krupno isečen luk, praziluk i beli luk sa prstohvatom soli.
4. Sipajte brašno, mešajte minut i sipajte vino, a posle i bbujon. Kuvajte na tihoj vatri 20 minuta.
5. Procedite sos da odstranite parčiće povrća - oni su ispunili svoju ulogu, kad su dali aromu sosu.
Vratite tečnost na ringlu i kuvajte dok se još ne redukuje i postane guti sosić.
6. Iskidajte pačiji batak na male parčiće. Možete i da isečete. Zagrejte rernu do 200 stepeni.
7. Na vatrostalne tenjire stavite okrugli prstenn i u njega rasporedite debeo sloj krompir pirea. Preko njega stavite sloj komadića mesa i gurnite u rernu da se sve zagreje nekoliko minuta.
8. Preko toplog timbala posipte malo maslinovog ulja i sosa od vina i servirajte.
Prijatno uz ovaj sjajan timbal sa pačijim mesom i krompir pireom!
Beleška: Meni uvek ostane malo pirea, koji volim da jedem kao dodatak.