Način pripreme
Pomešamo kukuruzni griz i smeđi šećer i potopimo sa toplom vodom, prethodno u njoj pomešamo sveže isceđen sok od limuna.
Aromatizujemo smesu za naše mafine sa vanilom. Ostavljamo griz da nabubri oko 1 sat. Nakon toga u posudu u njega dodajemo druge važne sastojke - nerafinisano suncokretovo ulje, sodu, rogač, cimet, prešnične mekinje i konopljino brašno.
Mešamo žicom, zgusnemo sa tipskim brašnom (možemo zameniti integralnim) dok ne dobijemo gustu smesu za kolač - potrebna je 1 šolja brašna (ukoliko smo koristili krupniji griz i on nije nabubrio mnogo i nije upio vodu, možemo dodati još 3 pune supene kašike brašna).
Namažemo kalupe za mafine nerafinisanim suncokretovim uljem i simbolično pospemo brašnom. Jednako rasporedimo smesu u 12 kalupa i pečemo vegan mafine na 180 stepeni oko pola sata.
Gotovi zdravi mafini imaju laganu koricu i u isto vreme su unutra mekani i vazdušasti.
Raskošni griz mafini su sa svežim ukusom limuna i mirisom vanile!
Veoma ukusno!