Način pripreme
1. Izmrvite kvasam u mlakoj vod. Stavite šećer i nekoliko kašika brašna dok ne dobijete kašu. Ostavite da nadođe.
2. Prosejte brašno i napravite udubljenje. U njega razbijte jedno jaje plus belance drugog. Stavite so, polovinu rastopljene masti i kiselo mleko na sobnoj temperaturi. Sipajte u udubljenje i aktivirani kvasac.
3. Mešajte u početku dok brašno ne upije tečne sastojke. U zavisnosti od toga ćete videti koliko još i da li je još potrebno brašna. Mesite i posipajte po malo dok ne prestane da se lpei, ali ipak neka ostane meko i elastično.
4. Potopite ruke u preostalu mast i lepo namažite umešeno testo. Ostavite u odgovarajuću posudu pokrivenu krpom ili streč folijom dok se ne udvoji - oko sat vremena, u zavisnosti koliko je toplo u prostoriji.
5. Premesite testo za pogaču kratko i ostavite ponovo da stoji 15 minuta na radnoj površini.
6. Ponovo potopite ruke u rastopljenu mast (ugrejte ako se stvrdnula) i pritiskajte prstima i dlanovima i razvucite na okruglu, relativno tanku koru. Posle uzmite jedan kraj i vucite na gore i malo uvijajte.
7. Nastavite da uvijate dok ne uradite to sa svim testom. Uvijte i sjedinite ivice dobijenog fitilja i stavite u namazan pleh približne veličine26 cm. Ostavite da nadođe još jednom 40-50 minuta.
8. Namažite oblikovanu masnu pogaču žumacnem, umućenim sa malo vode i masnoće i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni na niskoj rešetki.
Servirajte masnu pogaču sa svinjskom mašću dok je još topla! Raskošna pogača sa sirom!