Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Masna pogača sa jajima

Masna pogača sa jajima

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Masna pogača sa jajima
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Otkrijte najstrožije čuvanu tajnu paperjastih pogača! Detalje čitajte u receptu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • jaja - 2 komada (za mazanje)
  • sveže mleko - 1 šolja
  • hladna voda - 2 šolje
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • kvasac - 1 kocka
  • mast - 3 kašike, rastopljena
  • brašno - 1, 2 kg
  • za mazanje kora
  • mast - 1 šoljica
  • semenke
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo jaja dobro, dodamo mleko i vodu, a malo od hladne vode uzmemo da aktiviramo kvasac s malo šećera i brašna.

Nadošli kvasac dodamo ostalim sastojcima i zamesimo testo koje treba da je malo trvđe od običnog. Ostavimo da nadođe, nakon čega ga podelimo na tri dela. Dva od njih razvijemo u kore koje mažemo mašću i uvijamo u rolat.

Od jednog rolata sečemo dugačke uske trouglove, a od drugog šire. Uže i duge stavnjamo po sredini pogače, a na krajevima popunimo sa širim i kratkim.

Od trećeg dela razvijemo koru, polovinu sečemo i izrežemo velike krugove i skupljamo tako da dobijemo ružu, a drugu polovinu uvijamo u rolat i sečemo šest rolni, koje stavljamo oko ruže.

Ostavimo pogaču da nadođe, nakon čega mažemo s dva umućena jaja i malo ulja. Mažemo jednom, a posle ponovimo, da se dobro napoji i da ima zlatnu preplanulost. Pečemo u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: