Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Slani Rolat»Rolat od mesa sa pečurkama i sosom od plavog sira

Rolat od mesa sa pečurkama i sosom od plavog sira

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Rolat od mesa sa pečurkama i sosom od plavog sira
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
27/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
78 min.
Porcije
4
"Rolat od mesa sa pečurkama i sosom od plavog sira - to se zove kulinarska avantura u tanjiru"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • hleb - 2 kriške, beli
  • luk - 1/2 glavice
  • kumin - 2 - 3 prstohvata
  • biber - 2 - 3 prstohvata
  • ljuta paprika - 2 - 3 prstohvata
  • jaja - 1 komad
  • peršun - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • nadev
  • pečurke - 200 - 250 g, šitake
  • praziluk - 1/2 struka
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • maslac - 1 supena kašika
  • biber - 1 prstohvat
  • so - 2 prstohvata
  • sos
  • pavlaka - 400 g, za kuvanje
  • plavi sir - 60 - 80 g (po želji za zasićen ukus)
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1.Pomešajte mleveno meso sa začinima, solju, jajetom, hlebom, potopljenim u toplu vodu i posle oceđenim i sitno iseckanom četvrtinom luka.

Ostavite da stoji nekoliko sati i ponovo premesite.

2. Iseckajte praziluk i drugu četvrtinu luka i propržite u masti. Očistite pečurke, isecite i stavite i njih na vatru, sotirajte minut-dva.

Posolite i začinite sa malo bibera gotov nadev.

3. Uzmite parče streč ili aluminijumsku foliju i stavite na radnu površinu ili veliku dasku za peglanje.

Rasporedite u pravougaoni kalup u ravnomernom sloju začinjeno mleveno meso. Rasporedite od nadeva i uvijte u rolat, učvrstite jedan kraj dolije i vucite ka centru.

Lepo pecite i kako je uvijeno u foliju, ostavite u u frižideru da se stegne oko sat vremena.

4. Ugrejte rernu na 180 stepeni.

Odvijte prirpemljeni slani rolat pažljivo na namazan pleh, može i papir za pečenje.

Obilno namažite umućenim belancem i pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Zaviciće od toga da li ste napravili rolat od mlevenog mesa kratak i deobeo ili dug i tanak.

5. Pred kraj pečenja počnite sa brzim sosom uz jelo. Za njega prosto ugrejte lepo pavlaku za kuvanje gustu, na tihoj/umerenoj vatri. Izmrvite plavi sir i mešajte dok se ne rastvori i dok smesa ne postane homogena. Količina sira koji ćete staviti zavisi od intenziteta ukusa koji želite da postignete. So dodajte samo ako je potrebno.

6. Servirajte rolat od mesa sa pečurkama i sosom od plavog sira isečen na krugove i preliven aromatičnim sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: