Način pripreme
1. Odvojte belance od žumanca jajeta.
Stavite belance u suvu posudu sa mlazom limuna i prstohvatom soli i umutite u gusti sneg.
2. Promešajte brašno kod mleka tako da nema grudvica. U njih izdrobite plavi sir i stavite na vodenu paru na 3 minute na 90 stepeni i neprestano mešajte.
3. Sklonite posudu sa vodene pare i mešajte još 2 minutice kako bi spala temperatura.
Za to vreme uključite rernu da se zagreva prvobitno na 160 stepeni.
4. U smesu sa sirom stavite i žumance jajeta. Mutite dok se ne dobije savršeno glatka smesa i sipajte u belanca u snegu. Mešajte do homogenosti jednakim pokretima i pažljivo, kako ne bi spao obim.
5. Cve metalne ili keramičke posude podmažite maslacem i pospite brašnom.
U njih rasporedite smesu za sufle sa sirom i čašice stavite u tepsiju sa vodom, koja da ih pokriva skoro do pola.
6. Ubacite u zagrejanu rernu i pecite 12-15 minuta tako što nakon druge minute pojačate do 200 stepeni.
Suflei će porumeneti, popucaće i nabubreće.
7. Kada budu gotovi, ostavite ih na minutu u ugašenoj rerni, a posle odškrinite vratašca i sačekajte malo pre nego što ih izvadite.
8. Servirajte tople direktno u čašicama ili okrenute na poslužavnik, tako što za cilj treba da provučete nož po rubićima kalupa.
Ukrasite po vašem ukusu i jedite tople mekane praznične suflee od plavog sira.
Prijatno!