Uskršnja domaća torta

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301523k
Uskršnja domaća torta
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
12
"Lepa i ukusna uskršnja torta, a zašto ne i za drugi omiljeni praznik"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 6 komada, veličina L
  • šećer - 330 g
  • topla voda - 3 supene kašike
  • maslac - 100 g
  • biljna mast - 80 ml
  • brašno - 300 g
  • prašak za pecivo - 1 ½ komad
  • vanile - 4 komada
  • kakao - 25 g
  • Za krem
  • sveže mleko - 1 litar
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 14 supenih kašika
  • pšenični skrob - 4 supene kašike, s vrha
  • limun - 2 komada, kora citrusa
  • vanila - 5 komada
  • maslac - 30 g
  • crna čokolada - 200 g, za ganaš
  • bela čokolada - 80 g, za ganaš
  • Za preliv
  • kompot od kajsija - 40 ml
  • Za dekoraciju
  • bademi - 150 g
  • čokoladna jaja
  • voće - jagode, maline, borovnice, fizalis
* merne jedinice

Način pripreme

Bilo mi je teško da dam naziv ovom prazničnom slatkišu - Uskršnja torta za rođendan ili Mamina domaća torta za vreme karantina.

Rezultat je ukusna, sočna i čokoladna torta bogata aromama, koja se svakim zalogajem topi u ustima.

Prvo napravite kore za pečenje.

Pripremite tepsiju za pečenje prečnika 24 cm, nju premažite maslacem i pospite brašnom.

Ako koristite kalup za torte sa prstenom, obložite ga papirom za pečenje.

U dve posude odvojte žumanca i belanca. Žumanca mutite 5 minuta na srednjoj brzini, nakon toga dodajte 1/2 šećera.

Isti proces ponovite i sa belancima, muteći ih da se dobije sneg.

Sastojke od jaja pažljivo pomešajte špatulom kako biste sačuvali njihov obim. Postepeno dodajte ohlađeni maslac, istopljen na vodenoj pari.

Brašno prosejte u posudu zajedno sa praškom za pecivo. Dodajte i vanile. Pomešajte suve sa tečnim sastojcima. Dobro ih promešajte.

Gotovu smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte kakao i promešajte.

Smesu sipajte u posudu za pečenje i stavite je u prethodno zagrejanu rernu.

Kore za tortu pecite na 180 stepeni 40 minuta. Ohladite ih i isecite na tri dela.

Za to vreme spremite i krem za tortu.

U odgovarajućoj kaseroli na slaboj vatri zagrejte 750 ml mleka, u njega dodajte 10 supenih kašika šećera.

Odvojte belanca i žumanca.

Žumanca pomešajte sa brašnom i ostatkom svežeg mleka.

Ukoliko ste precizni, možete procedite smesu, kako ne bi bilo grudvica.

Smesu lagano dodajte u mleko u kaseroli, uz neprestano mešanje.

Temperatura pri kuvanju krema je veoma niska.

Posudu skinite sa ringle i nemojte prestajati sa mešanjem, dodajući vanile i izrendanu koru limuna.

Belanca umutite u sneg sa 4 supene kašike šećera. Dodajte ih polako u smesu. Neprestano mešajte, pazeći da se ne preseku.

Za kratko vreme ona se temperiraju i daju mekanu teksturu krema.

Nakon željene gustine, sklonite posudu sa ringle i dodajte maslac.

Krem podelite na dva dela, u jedan dodajte crnu čokoladu. Mešajte čokoladni krem dok se ne istopi.

Površinu prekrijte folijom da se ne bi formirala korica i sačekajte da se ohladi.

Spremni ste za sastavljanje uskršnje torte. Za taj cilj sam koristila prsten u kom sam pekla kore.

Počnite sa kakao korom. Prelijte je sa malo sirupa od kajsija, ne preterujte da se kora ne bi razvodnila.

Premažite belim kremom. Sledi bela kora, nju prekrijte čokoladnim kremom.

Ređajte koru i krem, završite belom korom. Prelijte je sirupom.

Ovde već možete uključiti vašu fantaziju za dekoraciju po vašem ukusu.

Ivicu uvijte aliminijumskom folijom, nju stavite u sredinu vertikalno.

Tako podelite koru na pola i jedan deo prekrijte belim kremom, a drugi čokoladnim.

Od čokoladnog krema ostavite jednu kafenu šoljicu.

Izravnajte nakon sklanjanja folije i kalup sa kolačem stavite u frižider na 12-15 sati, da se stegne.

Za to vreme spremite aranžiranje. Za čokoladno gnezdo koristite belu čokoladu, istopljenu na vodenoj pari.

U nju dodajte malo maslaca. Koristila sam ljusku od jajeta na koju sam nanela čokoladu i stavila sam u zamrzivač da se stegne. To će biti za gnezdo.

S obzirom da nisam imala filirane bademe /zbog trenutnih okolnosti/ namočila sam sveže bademe u vodu na 6 sati. Isprala sam, ogulila i isekla na komadiće.

Sledećeg dana pažljivo izvadite prsten. Dovršite tako što ćete sa strane premazati čokoladnim kremom.

Pospite filiranim bademima. Beli deo dekorišite voćem. Ja sam aranžirala cvetovima dunje koja je u blizini procvala.

Na čokoladnu polovinu stavite gnezdo, u njega stavite čokoladna jaja.

Uskršnja domaća torta je gotova i stavite je u frižider na 3-4 sata, pre posluživanja.

Njen ukus ne može da se poredi sa kupovnim, zato što me vraća u detinjstvo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: