Način pripreme
Tepsija koju sam ja koristila je veličine 22/15 (dno).
Počinjete sa prvim redom piškota. Na kratko ih potopite u kafu (ili 200 ml tople vode sa 3 kašičice nes kafe) i ređate ih. Savet - poređajte ih dok su još suve, da biste procenili kako da ih rasporedite, zato što kada ih namočite biće nemoguće da ih premeštate.
Ostavljate sa strane i umutite maskarpone i rum dok se ne dobije homogena smesa. Odvojte belanca od žumanaca. Umutite žumanca sa polovinom šećera i umutite u posudi na vodenoj pari, dok ne postanu svetlija i dok se ne pojavi pena (otprilike 5 min). Dodajte ih u maskarpone i dobro promešajte.
U posudi mikserom umutite pavlaku i vanilu do srednje tvrdih vrhića (da drže oblik) i pažljivo špatulom ili kašikom ih dodajte u smesu sa maskarponeom.
Ostalo je da umutite i belanca u sneg. Počnite na srednjoj brzini dok se dobije dobra pena, pojačajte na veću brzinu i počnite postepeno da dodajete ostali šećer.
Ponovo pažljivo integrišite i njih. Krem za vaš tiramisu je gotov.
Ravnomerno ga rasporedite na sloj piškota. Ponovo namočite svaku piškotu u kafu i naređajte na sloj krema (kidajte piškote, ako treba, ali dobro popunite rupe, ukoliko ih ima).
Na kraju odozgo ravnomerno rasporedite i ostali krem.
Nežni tiramisu stavite u frižider na 3 sata i nakon toga obilno pospite kakaom.
Možete da spremite i tiramisu u čašicama.