Način pripreme
Prosejemo brašno zajedno sa solju i praškom za pecivo, dodajemo šećer, nakon toga hladni maslac i jaje.
Zamešamo, cilj je da se testo sakupi u loptu, ako je mnogo tvrdo ili u mrvicama dodaju se kašika, dve hladne vode, ako je mnogo meko - još brašna.
Dobijeno testo stavljamo u kesu i stavljamo na sat, dva u frižider da se ohladi. Nakon toga podelimo testo na dva dela veći i manji.
Veći razvijamo u prečnik veći od posude u kojoj ćemo peći (moja je 20 cm), prebacujemo u posudu i oblikujemo. Odozgo raspodelimo slatko (u mom slučaju od krušaka), ostatak testa razvijamo, sečemo na lente i oblikujemo rešetku preko slatka.
Po želji pita može da se namaže žumancem, Peče se na 180 stepeni dok ne bude gotova. Vrlo jednostavna pita sa slatkom.
Beleška: Zapremina moje šolje je 200 ml.