Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Bugaca - grčka pita sa kremom od griza

Bugaca - grčka pita sa kremom od griza

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Bugaca - grčka pita sa kremom od griza
Fotografije: marcheva14
6 / 7
11/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Fantastičan desert, hrskav, sa aromom limuna, maslaca i vanile, punjen mekim kremom ili kraće - bugaca"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 6 komada, tanke
  • šećer - 3 kašike
  • maslac - 100 g istopljen
  • krem
  • sveže mleko - 800 g
  • griz - 170 g
  • šećer - 200 g
  • kora od limuna - od 1 limuna, sitno izrendana
  • mastiks - 1/4 kašičice ili 4 - 5 komada zrna sitno izmrvljenih
  • vanila - 2 kesice
  • kora od limuna - od 2 cela limuna, komadi
  • šećer u prahu - za posipanje
  • cimet - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema ove pite započinje pripremom krema, kako bi se ohladio, dok se pripreme kore.

U kaserolu sipajte mleko, polovinu šećera, mastiks (mastikos, smola koja se koristi za pripremanje mastike ili uza), vanilu i cele komade kore od limuna. Ostavite na umerenoj vatri dok ne proključa. U međuvremenu, promešajte griz i drugu polovinu šećera - to će vam pomoći da se ne stvore grudve tokom kuvanja.

Izvadite koru od limuna, pa u vrelo mleko sipajte šećer promešan sa grizom i sitno rendana kora od limuna, mešajte non-stop dok ne dobijete gusti krem, oko 3-4 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite po strani.

Rernu ugrejte na 180 stepeni

Pripremite pleh pokriven papirom za pečenje.

Istopite maslac. Otvorite pakovanje kora za pitu i odvojite 6 komada. Prvu koru postavite u pleh i preko nje premažite kašiku maslaca. Pospite i deo šećera. Pokrijte je drugom korom, ponovo premažite maslacem i pospite sa malo šećera, zatim ide treća kora - maslac, šećer i tako do pete kore.

Šestu koru prekrijte maslacem samo sa jedne strane, pa je preklopite da dobijete pravougaonik. Premažite samo jednu stranu praougaonika maslacem i preklopite je ponovo. Ovaj pravougaonik stavite u sredinu svih ostalih kora u plehu.

Odozgo, preko pravougaonika sipajte sav krem, lagano ga rasporedite špatulom da ne bude kao lopta na sredini, pa sve umotajte korama, koje pre toga premažite maslacem, kako bi dobili paket.

Ako ne možete da prekrijete paket u sredinu ili ako se kore kidaju, možete da postavite jednu koru odozgo, a njene krajeve ubacite unutra, ispod svih ostalih kora uz pomoć špatule. Odozgo prelijte preostali maslac.

Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta ili do lepe, zlatne boje. Ostavite pitu da se ohladi, pospite je šećerom u prahu i cimetom i nasecite je na male pravougaonike.

Ovo je još jedna slatka varijacija ove fantastične grčke pite Bugace, koja se može napraviti i sa feta sirom ili rikotom. Ako idete u Grčku, možete je probati u Solunu ili najčešće u Seresu, ali i na mnogim drugim mestima širom Grčke.

Dobićete fantastični desert, hrskav, sa aromom limuna, maslaca i vanile i sa mekim i finim kremom. Izuzetno se jednostavno priprema i uvek ćete imati fantastičan rezultat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Gde se kod nas i da li se može nabaviti eventualno,čime se može ne,može li bez li se na žavam ovu
20.11.2022 16:23