Vegan čokoladna torta (Improvizacija prema receptu Silvene Rou)

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2k
40
245
11/05/2020
"Stvaraš, improvizuješ i kada je rezultat ovako ukusan, zaslužuješ pohvale od svih "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano70
  • Pregledi tokom meseca70
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • suvi sastojci za koru
  • brašno - 1 šolja, puna
  • prašak za pecivo - 1 kesica.
  • soda bikarbona - 1 ravna kašičica
  • kakao - 3 kašičice
  • vlažni sastojci za koru
  • avokado - 2 komada
  • kokosovo ulje - 1 šoljica (oko 130g)
  • voda - 1 šolja, puna do vrha
  • ekstrakt vanile
  • za ganaš
  • crna čokolada - 200 g (najmanje 60% kakaa)
  • kokosovo ulje - 100 g
  • ekstrakt vanile
  • sirup od smeđeg pirinča - 250 g
  • smeđi šećer - 300 g
  • so - prstohvat
  • za ukrašavanje torte
  • kokice - 0, 50 g
  • masnoća za kokice - oko 1 kašike
  • smeđi šećer - 4 kašike
  • kokosovo ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kora

U dubokoj posudi promešajte suve sastojke za koru - brašno, prašak za pecivo, sodu i kakao.

U drugu posudu stavite vlažne sastojke - vodu, kokosovo ulje, meso dva avokada i ekstrakt vanile. Smesu dobro ispasirajte.

Promešajte vlažne i suve sastojke, pažljivo mešajući silikonskom špatulom.

Za pečenje možete koristiti veliki pravougaoni pleh ili 3 mala kalupa za kore, kako je u originalnom receptu Silvene Rou. Na dno posuda za pečenje stavite papir za pečenje, sipajte smesu i poravnajte je.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 11-13 minuta. Proveravajte čačkalicom.

Kakao koru izvadite iz rerne da se ohladi. Ako ste pekli jednu koru, nakon hlađenja je prececite na pola na dve ravne kore.

Ganaš:

U kaseroli, na pari, istopite malo od kokosovog ulja i čokoladu. Pazite da ne zagori i zbog toga mešajte neprekidno.

U posudi promešajte smeđi šećer, ekstrakt vanile, prstohvat soli i kokosovo ulje. Promešajte mikserom. U tankom mlazu dodajte sirup od braon pirinča. Mlaz treba da bude tanak, kako bi ganaš bio vazdušast i lagan i kako ne bi bio previše tečan. Pažljivo dodajte i istopljenu čokoladu zajedno sa sirupom od braon pirinča.

Ganaš mutite do onog momenta kada prestane da se oseća krckanje šećera.

Na tanjir za tortu stavite jednu koru i premažite je ganašom. Postavite drugu koru i preko nje rasporedite drugu polovinu ganaša. Ako imate tri kore, ganaš podelite u tri dela.

Pripremite kokice od kukuruza kokičara na standardni način.

U kaseroli pripremite karamel od braon šećera i malo kokosovog ulja. Topli karamel sipajte preko kokica i promešajte kašikom, kako bi se karamel rasporedio pravilno. Ostavite da se kokice lagano prohlade, izlomite i komadima pokrijte čokoladnu tortu.

Dobro je da ova vegan torta odstoji nekoliko sati na hladnom mestu pre konzumiranja.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar