Način pripreme
Predlažem vam moj veoma lagan i ukusan recept za ratatuj.
Količina povrća zavisi od njihove veličine i veličine vašeg jela. Koristite moje količine povrća samo kao smernice.
Pripremite povrće u količini po vašoj želji.
Začini su takođe po vašem ukusu, a možete da koristite origano, čubar, majčinu dušicu i dr.
Isecite paradajz na tanke krugove, patlidžan i luk isecite takođe kao paradaju.
Ako koristite veliki patlidžan isecite ga na krugove nakon toga ih isecite na polumesece. Papriku očistite od semenki i posle isecite na okrugle kriške. Ako je paprika (vrsta kalifornijska) veća isecite krugove na polovine.
Zagrejte rernu do 180 stepeni.
Počnite da ređate isečeno povrće položeno u posudu, ređajući ga. Pospite začinima. Namažite uljem ili maslinovim uljem i pokrijte aluminijumskom folijom.
Stavite jelo u rernu i pecite 40 minuta. Sklonite foliju i pecite još 10-20 minuta, ili dok se ne zapeče da izgleda ukusno. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi oko 10 minuta, pre nego što jedete.
Ovo je predivno jelo da se jede i sledećeg dana. Nije potrebno da se ponovo zagreva, jednostavno ga ostavite na sobnoj temperaturi.
Po želji servirajte sa narendanim grijer sirom ili namrvljenom rikotom. Prijatno spremanje i jedenje ovog laganog i veoma uksunog recepta!
Moj ratatuj na provansalski način je gotov.