Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Majstortka uvijena pogača sa sirom

Majstortka uvijena pogača sa sirom

GALYa DUMANOVAGALYa DUMANOVA
Šef kuhinje
1272530429
Majstortka uvijena pogača sa sirom
Fotografije: GALYa DUMANOVA
1 / 3
19/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Savršena uvijena pogača sa sirom - majstorska"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 3 supene kašike
  • kiselo mleko - 1/3 šolje
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslac - 30 g
  • kvasac - 1 kockica 42 g
  • brašno - 700 g
  • kravlji sir - 250 g
  • masalc - 50 g
  • susam - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo kvasac, šećer i malo brašna u mlakom mleku i ostavljamo da nadođe 3-5 minuta.

Dodajemo jaja, ulje, kiselo mleko i so u prosejano brašno, 1 žumance ostavljamo za premazivanje uvijete pite.

Mesimo sa brašnom dok ne dobijemo meko testo, koje se malo lepi. Ostavljamo 20-30 minuta da odstoji.

Podelimo na dva dela, svaku loptu razvučemo na tanku koru debljine 0.5 cm, posipamo mrvljenim sirom i namažemo rastopljenim masalcem.

Koru uvijamo, a dva kraja uvijamo u različitim pravcima. Svaku uvijenu koru uvijamo oko druge.

Poređanu uvijenu pogaču ostavljamo da nadođe 15-20 minuta na sobnoj temperaturi, namažemo žumancem i posipamo semenkama /po želji/.

Pečemo pogaču u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35-40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Nakon što izvadimo iz rerne, uvijenu pogaču sa sirom uvijamo u krpu na 10-15 minuta pre nego što je izlomimo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: